Den här rätten är busenkel att laga men smakar riktigt lyxigt, som om man hade stått länge framför spisen! Enkelt kan man väll säga att det var en kraftfull tomatsås med smak av rosmarin som det för dagen landade lite stora vita bönor i. En kraftfull marulk med kungen av de svenska ostarna till som krydda och en lite lenare ost/basilkacreme som svalkade vävde ihop kvällens middag. Glöm inte lite nybakad baguette till...
Ingredienser till 2 personer:
450g Marulkskotlett
2msk Olivolja
Havssalt
4msk Finriven Västerbottenost till garnering vid servering
Tomatiserade vita rosmarinbönor:
400g Stora vita bönor, (bianchi di spagna)
1st Gul lök, finhackad
2st Vitlöksklyftor, mosade
1/2st Orange paprika, grovt hackad
1msk Rosmarin, mortlad
1msk Tomatpuré
1dl Vitt vin
400g Krossade tomater med chili
1msk Fiskfond, koncentrerad från flytande
1msk Strösocker
1msk Balsamicovinäger
1msk Limesaft
1msk Pepprig olivolja
1dl Haricotes vertes, skuren i ca 1cm bitar
Salt & peppar från kvarn
Västerbotten/basilikacreme:
1st Kruka basilikablad
4msk Olivolja
2dl Grekisk yoghurt
1dl Västerbottenost, riven
2krm Chilipeppar
Salt & peppar från kvarn
Såhär kan man göra:
1. Börja med basilikacremen, i en mixer, blanda basilikan och oljan, mixa ganska slät, tillsätt därefter alla andra ingredienser, häll upp i en skål och ställ kallt så allt tjocknar, tar ca 1h i kylen.
2. Tomatiserade rosmarinbönor: Fräs löken och paprikan i oljan, tillsätt vitlöken, rosmarinen och tomatpurén. Låt allt svettas lite innan du häller över vinet, låt det reducera ner till hälften. Sedan häller du över tomaterna och alla andra ingredienser utom haricotes verten. Låt allt småputtra ca 20-30min på medelvärme tills röran "går ihop". Tillsätt slutligen haricotes verten så att de behåller sin fina gröna färg.
Smaka av med lite mer mortlad rosmarin och limesaft om du vill ha den fruktigare.
3. Marulken: Putsa marulken från ev senor om det sitter kvar, gnid in kotletterna i lite olja, grilla i het grillpanna eller utegrillen ca 2,5min på var sida beroende på tjockleken på kotletterna. Tänk dock på att inte översteka fisken...då blir den seg och hård.
4. Nu är det bara att lägga upp allt på tallrikar, rippla gärna lite olivolja och balsamicosirap runt om fisken. Jag valde att lägga lite extra Västerbottenost på fisken precis som man gör i Italien med parmesanen...
Vi serverade med lite nygräddad baguette till, perfekt att suga upp tomatsåen från bönorna med samt lite extra lime.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar