lördag, augusti 01, 2009

Köttfärslimpa med lufttorkad skinka och buffelost med körsbärstomatconcassé och rosmarinslungad squach

Här kommer ett recept på en något medelhavsinspirerad köttfärslimpa. Nog är det gott med gräddsås och inlagd pressgurka men ibland måste man förnya sig! Dessutom blev rätten lite mer lördagsanpassad!!!

Ingredienser till en jättestor köttfärslimpa som säkert räcker till ca 8 personer, tomatconcassen till 4 personer:
1,6kg Blandfärs
3st Ekologiska ägg
2msk Potatismjöl
2dl Turkisk yoghurt
1dl HP BBQ sås
1tsk Chilipeppar
2msk Salt
1msk Trippelpeppar, (grovkrossad grön-, svart- och vitpeppar)
2msk Kalvfond, koncentrerad
10-15st Skivor lufttorkad skinka
200g Buffelost av "feta"-ost typ

Tomatconcassen:
240g Krossade tomater med chili, (en tetrapack)
1st Burk Hela körsbärstomater, (burk med tomatsås)
1st Gul lök, finhackad
1dl Inlagda paprikor, grovt hackade
1msk Balsamvinäger
3msk Olivolja
1msk Oregano
1msk Strösocker

Rosmarinsquach:
1st Större squach, skuren i mindre tärningar
3msk Olivolja
2msk Rosmarin, mortlad fint
Salt & svartpeppar från kvarn

Gott att servera till:
Lite extra buffelost, svarta oliver och lite nygrillat vitlöksbröd serverade vi till..man behöver inte alltid servera potatis, bulgur eller något annat "matigt"...Garnera gärna med lite färska basilikablad.

Såhär kan man göra:
1. Börja med köttfärslimpan, här är det busenkelt, blanda helt enkelt alla ingredienser i en stor bunke, klä sedan en eller två "limpformar" (gärna i teflon eller liknande annars måste du olja kantern så limpan släpper lätt) med skinkan som du lägger omlott i botten.
2. Tryck ut färsen i bunken, gör en skåra i mitten och fördela ut 3/4-del av osten. Spar resten till garneringen. Dunka formen i bordet lite lätt så ev luftbubblor försvinner bort.
3. Täpp till ostskåran med färs så att den blir inbakad.
4. Grädda köttfärslimpan i 150-175g ugn i ca 45min eller tills den blir helt klar, prova med en sticka att färsen har stannat och enbart klar vätska kommer fram.
5. Tag ut köttfärslimporna och vän dem upp och ner så skinksidan kommer upp, låt limpan vila inlindad i lite folie i ca 10min, den blir då enklare att skära upp.
6. Under tiden som limpan gräddas börjar du med såsen, fräs löken i oljan och tillsätt tomaterna, låt koka upp och tillsätt sedan resten av ingredienserna, låt concassén koka ihop i ca 20min på medelstark värme.
7. Skär squacjen i mindre tärningar och fräs i olja och rosmarin i en kastrull, smaka av med salt och lite svartpeppar.
8. Lägg nu upp allt på ett fat och garnera med lite extra ost och färska basilikablad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar