Ingredienser till 5 personer, räksoppa:
1kg Räkskal
2dl Vitt vin
5dl Vatten
3dl Grädde, 40%
1/2st Gul lök
2msk Tomatpuré
2krm Timjan
1krm Cayennepeppar
2msk Koncentrerad hummerfond
2msk Konjak
2msk Smör
2msk Olivolja
1dl Minimjölk
Havssalt & vitpeppar
Toast:
5st Skivor formfranska, stansa ut 5st rundlar med ett glas.
3msk Smör, osaltat
100g Löjrom
1,5dl Creme fraiche
1st Rödlök, finhackad
2msk Gräslök, finhackad
5st Citronklyftor
Dillvippor
Ev. några droppar pepprig olivolja
Salt & svartpeppar från kvarn
Såhär kan man göra:
1. Fräs räkskalen i lite olja, tillsätt löken, timjanen och tomatpurén. Slunga runt så skalen blir "vitfärgade".
2. Tillsätt det vita vinet och koka in till hälften.
3. Tillsätt sedan vattnet och den koncentrerade hummerfonden, låt även det koka ihop till hälften.
4. Nu är det dags för grädden som även den bör koka ihop med hälften...nu bör du ha fått en simmig och mustig räksoppa.
5. Smaka av den med konjaken, cayennepeppar, salt & vitpeppar. Runda sedan av soppan med lite smör. (Om soppan mot förmodan är för tunn så kan du alltid koka ihop den ytterligare eller reda av den med lite maizena.
6. Häll minimjölken i en liten kastrull och ställ den på spisen på full effekt och mixa frenetiskt.
Du bör nu få ett segt och fluffigt mjölkskum.
7. Värm några mindre koppar till 50g i ugnen och häll upp soppan portionsvis och klicka över lite mjölkskum.
8. Och under tiden soppan är på väg att bli klar så steker du några toaster i smör och kryddar dem med lite havssalt.
9. Låt toasten mellanlanda på lite hushållspapper, klicka därefter på lite löjrom, creme fraiche, hackad lök och gräslök samt peppra med lite svartpeppar och droppa över lite olivolja.
10. Arrangera nu soppan och toasten på en tallrik, garnera med lite citron och dill.
Tips: När du köper fryst löjrom så låt den rinna av i ett kaffefilter någon timme i kylen, då är det lättare att skeda upp löjrommen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar