onsdag, augusti 26, 2009

Strömmingslåda med kaviar, gräslök och Västerbottenost

Strömmingslåda är en fantastiskt maträtt som man gärna äter om och om igen...
Den här rätten är lite av en basrätt...får komma tillbaks med lite fler recept....
Men, somsagt, vi börjar med en klassiker i extended version med ton av kaviar, gräslök och Västerbottenost, Smaklig spis!

Ingredienser till ca 4pers:
600g Strömmingsfilé
8st Förkokta potatisar av större modell, skivade
1st Gul lök, skivad i halvmånar
4msk Osaltat smör
1dl Rökt kaviar
2msk Finskuren gräslök
2msk Finskuren dill
3st Ekologiska ägg
1dl Standardmjölk
1,5 dl Grädde
0,5dl Västerbottenost
1/2st Citron, saften av
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Förkoka den skivade potatisen (ca 4mm tjocka) i saltat vatten tills potatisen är nästan klar.
Häll sedan av potatisen i ett durkslag och kyl allt med lite kallvatten.
2. Slunga den skivade löken i lite smör tills den blir mjuk.
3. Smöra en gratängform, lägg ut potatisskivorna enligt tegelstensprincipen, häll sedan ut löken i ett jämnt lager ovanpå.
4. Lägg ut strömmingsfilerna på en skärbräda med skinnsidan ner, bred ut en liten klick kaviar på varje filé, rulla sedan ihop varje filé till en rullad...lägg sedan ut strömmingsfilerna överst i formen. Rulla sedan ihop varje file till en roulad med skinnsidan upp.
5. Blanda ihop grädden, mjölken,äggen, osten, örterna och kryddorna, häll över strömmingarna.
6. Grädda av strömmingslådan i ca 175 i 15-20min.
Servera gärna med lite sallad och en knäckemacka.


5 kommentarer:

  1. Hittade just din fina blogg. KUL!
    Stömmingslåda är fantastiskt gott. Sist jag åt det var den lagad av en kompis mormor och råvaran var pinfärska strömmingar som vi just dragit upp ur havet.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Vilken toppenblogg, förresten. Massor med god mat! Hamnar direkt på favoritlistan!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  3. Hej fröken Dill!!!

    Kul att du gillade mina recept...häng med ett tag så kommer det säkert fler recept på strömming för det är bara så himla gott!!!
    Hälsningar
    //Manfred

    SvaraRadera
  4. Vad ska du göra med äggen? framgår ej av recept beskrivningen!

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Sorry, äggen blandas naturligtvis med grädden och mjölken i steg nr 5 till en äggstaning...annars stelnar det inte...ibland går det för fort när man skriver...//Manfred

    SvaraRadera