torsdag, augusti 06, 2009

Krusbärsbullar med florsockerglasyr

Mmmm! De här bullarna är kanongoda med lite syrliga krusbär i mitten och en riktig smörig deg med mandelmassa. Påminner mycket om Karlsbaderbullar men når nästan en division högre! Passa på och baka dem med körsbär, rabarber eller något annat spännande beroende på vad du har tillgång till. Blåbär skall jag själv prova...

Ingredienser till en sats, ca 20st bullar:

50g jäst

50g smör

3dl Mjölk, gärna gammeldags ekologisk

1/2dl Strösocker

1/2tsk Salt

Ca. 7-8dl Vetemjöl

 

Krusbärsfyllning:

 50g Smör

150g riven mandelmassa

3dl krusbär

 

Pensling:

1st Ekologiskt ägg

 

Glasyr:

Ca 2dl Florsocker som rörs ut med kallt vatten ill seg konsistens

 

Såhär kan man göra:

1. Smält smöret, blanda med fingervarm (37g) mjölk.

2. Rör ut jästen i degspadet.

3. Tillsätt socker,salt och mjöl. Blanda allt till den smidig deg.

4. Täck med bakduk låt jäsa i ca 45min.

5. Häll ut degen ur bunken påett mjölat bord och arbeta degen lätt, dela sedan upp den i två delar.

6. Kavla ut degen till en tunn avlång rektangulär kaka, bred på smöret och riv över mandelmassan.

7. Vik ihop och kavla ut igen till en tunn kaka ca.20*40cm.

8. Sporra ut fyrkantiga bitar ca: 10st .

9. Skär ett snitt i varje hörn och lägg några krusbär på mitten, vik över hörnen mot mitten.

10. Upprepa likadant med andra degen.

11. Låt jäsa i ca: 30min på en plåt med bakplåtspapper.

12.Pensla med uppvispat ägg,  grädda i 250g i 8-10 min. Låt svalna.

13. Ringla glasyr över bullarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar