måndag, augusti 10, 2009

Inlagd smörgåsgurka, andra försöket

Okej, det är bara att erkänna att jag inte tyckte att den snabbinlagda gurkan (se tidigare recept) inte var helt 100%-ig. Nu blir det ett nytt försök, denna gång med en saltlag och ättikslag. Saltlagen för att få krispigheten och ättikslagen för att få till smaken. Man får ha lite tålamod med detta recept. Saltlagen skall ligga i ett dygn och ättikslagen i en vecka...vi får se hur det blir nästa vecka m.a.o....

Ingredienser:
2kg Västeråsgurka

Saltlag, dag 1:
2dl Salt utan jod
2l Vatten

Ättikslag, dag 2:
3dl Ättika, 12%
6dl Vatten
10dl Strösocker

Kryddlag:
7st Dillkronor
1msk Gula senapsfrön
1st Färsk spank peppar med kärnor skuret i skivor
Ev. en liten bit pepparot, ca 5cm i skivor

Såhär kan man göra:
1. Dag 1: Borsta gurkorna rena i kallt vatten, skär dem sedan i ca 3-5mm tjocka skivor.
Lägg gurkorna i rena burkar.
2. Vispa ihop salt och vatten så att det löser sig, häll över gurkorna.
3. Förslut burkarna och ställ kallt över natten.
4. Dag 2: Koka upp ättikslagen så allt löser sig, häll samtidigt av saltlagen från burkarna. 
5. Tillsätt kryddningen i burkarna, slå sedan över den varma ättikslagen.
6. Förslut burkarna och ställ in dem i kylen, vänta i ca en vecka innan du provar gurkan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar