söndag, augusti 09, 2009

Brässerad Uer med hummeraioli, ugnsbakad havskräfta och tomatiserade medelhavsgrönsaker

Uer är en ny favoritfisk som har börja dyka upp mer och mer i fiskdisken. Den är lätt att känna igen på sin röda färg. Köpte den för dagspriset 279kr/kg och det kan man ju jämföra med för dagen svensk biff som låg på 299kr/kg. Att brässera fisk är en mycket skonsam tillagning, bryn fiskfilen först på ena sida, vänd den och häll sedan över vätska kanske en cm över botten, lägg på locket på stekpannan och drag av den från stekpannan, då blir fisken perfekt i sin konsistens.
Valde att lyxa till det lite och serverade med en ½-st havskräfta och en hummeraioi.
En perfekt rätt en solig och varm söndagskväll...

Ingredienser till 4personer:
4st Uer-filer på cirka 120-140g/st
2msk Smör, osaltat
½dl Vitt vin
Havssalt & finmalen svartpeppar från kvarn
2st Havskräftor + 4msk Vitlökssmör

Medelhavsgrönsaker:
1st Squach, mindre variant skuren i ½cm tärningar
1st Röd lök, finskuren
1st Röd paprika, finskuren
1st Gul paprika, finskuren
1st vitlök, fint mosad
4msk Olivolja
1tsk Timjan
1msk Tomatpuré
2dl Passerade tomater
2msk Chilisås
1msk Socker
Salt & peppar från kvarn

Hummeraioli:
2st Ekologiska äggulor
1msk Rödvinsvinäger
2st Vitlöksklyftor, fint mosade
2dl Rapsolja, jag tycker Julita rapsolja är helt outstanding, det blir dessutom en fin gul färg
2msk Koncentrerad hummerfond
Några droppar Tabasco

Gott till:
Lite färskpotatis slungad i dill och citronsaft
Lite haricotes vertes
Färsk dill
Citronklyfta

Såhär kan man göra:
1. Börja med ailoin så får den stå och mogna till lite i kylen medan du gör det andra:
Vispa äggulorna och vinägern fluffigt, droppa ner oljan sakta under kontinuerlig vispning. Tillsätt vitlöken, hummerfonden och tabascon. Smaka av med salt & peppar.
2. Medelhavsgrönsakerna: Skär alla grönsaker och fräs den med timjanen i olivoljan. Tillsätt tomatpuren, slunga runt lite, och tillsätt därefter de passerade tomaterna, chilisåsen, tabacon, sockret och slutligen lite salt & peppar. Låt allt koka ihop tills röran blir lite simmig.
3. Havskräftorna: Dela de kokta havskräftorna på mitten och bred ut lite vitlökssmör så att det täcker köttet. Gratinera i en ugnsfast form i ugnen på 200g tills smöret smält lite vackert, det tar ca 5min.
4. Uer: Stek uern i smöret med skinnsidan ner på medelvärme, krydda med salt och peppar. Vänd efter ca 3min och stek köttsidan i några sekunder, slå därefter på vinet och sätt på locket. Låt uern brässera klart vilket bara tar ca 3-4min.
5. Nu är det bara att lägga upp allt på tallrik och servera med lite tillbehör.
Enkelt att laga och riktigt gott!


Uer är en riktigt vacker fisk, när den är fjällad så är den liksom rosa i skinnet och riktig fast i köttet. OM man vill grilla den så lägg den gärna i en klämma för fisk som finns att köpa...det finns annars risk att den kan vara svår att lossa från gallret...

1 kommentar: