lördag, mars 14, 2009

Solbackens saffranspaella med ruccolagratinerad havskräfta

I tre lördagar har vi försökt att få tag på ett nät blåmusslor vilket visat sig vara mer eller mindre omöjligt om man konsekvent vägrar gå upp innan kl: 11.00 en lördag och tar sig ner till fiskbilen...måste bli bättre "kompis" med den lokala fiskaren så att de lägger undan ett nät...men ett mynt har alltid två sidor. Så varför inte kompensera med havets guld, en havskräfta. För kvällen lätt örtgratinerad och ackompanjerad med en saffransdoftande paella.
Doften är underbar, smaken gudomlig, utseendet bländande...det är alltid rätt med en enkel paella oavsett tid och plats. 

Ingredienser till 2 personer + en liten matlåda :)
2st Havskräftor, nykokta
2msk Olivilja
1st Gul lök, grovt hackad
1st Vitlöksklyfta, finhackad
1pkt Saffran
2,5dl Ris, långkorningt
ca 2dl Vitt vin
ca 4dl Fiskbuljong, (vad du än gör: använd inte buljong från tärning, tänk flytande...)
ca 1dl Gröna små ärtor
ca 1st Röd paprika
ca 1/2st citron
ca 200g Räkor
Lite färsk dill
Salt från kvarn

Örtolja med Ruccola
1dl Ruccola
1/2dl Färsk dill
2dl rapsolja
Salt från kvarn

Såhär kan man göra, tillagningstid ca 25-30min.
1. Häll olja i en större kastrull med vid botten, tillsätt löken, vitlöken och riset, fräs runt.
2. Häll över saffranet och fräs ytterligare någon minut.
3. Häll över det vita vinet och lägg på locket, låt vinet puttra in i riset några minuter.
4. Efter några minuter tillsätter du fiskfonden, sänk värmen på spisen och låt riset sakta bli klart.
5. Under tiden gör du örtoljan, mixa alla ingredienser i en mixer, vill du få en slär olja så sila den genom en finmaskig sil.
6. Tillsätt paprikan och ärtorna till paellan, låt de bli varma under några minuter.
7. Under tiden delar du havskräftorna och penslar dem led lite ruccoaolja, gratinera dem i en form i ugnen på 225g ca 5-6minuter tills de blir varma.
7. Tillsätt slutligen räkorna.
8. Smaksätt med ytterligare lite salt och droppa över lite citron vid behov.
9. Arrangera paellan och havskräftorna på tallrikar. Garnera med lite ruccola, dill, citron och härlig grön olja.

Tips: Tänk på att en paella är lite som en "pytt i panna", vad man lägger i beror lite på tillfället. Paellan ovan förgylls för dagen med lite havskräftor men prova dig gärna fram, varför inte en svenskinspirerad....

Vintips: En Chablis kanske låter lite overkill men det är bara så bra!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar