onsdag, mars 04, 2009

Grillad lax med tomatcremé och balsamicoglaserade haricotes vertes

Rena och enkla smaker och mycket gott! Den här måltiden är både enkel att laga och snabb...men upplevelsen av den är att det tar längre tid...

Ingredienser för 2 personer:
250g Färsk norsk fjordlax á 125g/st
1 st förpackning färska Haricotes vertes, ca 200g
10st Plommontomater
1st Röd lök, finhackat
25g Vitlökssmör (från förra receptet, lite har du säkert kvar i kylen!)
2msk Balsamicovinäger
1msk Extra virgine olive oil
2st Citronklyftor
Salt och peppar från kvarn

Tomatcreme:
3dl Grekisk yoghurt
4-5 msk Tomatpest (färdigköpt idag...)
5st Soltorkade tomater, finhackat
1msk Persilja, finhackad
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra, tillagningstid ca 20min:
1. Börja med tomatcremen, blanda alla ingredienser och ställ cremen i kylen tills det är dags att servera.
2. Smält vitlökssmöret i en gjutjärnspanna, tillsätt löken och mjukgör den. Tillsätt haricotes vertes och stek dem mjuka, häll på balsamicovinägern och olivoljan, koka upp. Smaka av med salt och peppar.
3. Grilla laxen med serveringssidan ner mot grillränderna. Vänd när laxen fått fin färg, täck grillpannan med aluminiumfolie eller om du har ett lock...låt eftersteka på medelvarm värme tills laxen är klar. (Lättast känner du efter med fingret och när laxen är stum så är den klar...)
Tänk på att inte översteka laxen så tar det varligt, vill du få ett mycket bra resultat säkrare kan du alltis steka klart laxen i 125g ugn tills ca 55g, mät med en stektermometer.
4. Arrangera på tallrik och servera gärna med ett gott glas vitt vin...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar