söndag, mars 22, 2009

Riccota & pestofylld pasta med tomatragu, färsk spenat och kalamataoliver

Söndagar är härliga idag blev det brunch, fika för att sedan kulminera med hemlagad pasta. Har du aldrig själv lagat pasta så skynda dig att investera i en pastavals, det är en helt annan känsla att smaka hemlagad vs färdigköpt pasta. Riccotaosten är en utmärkt smakbas som man kan förändra i det oändliga. Lite gott bröd med tzatziki, romansallad och balsamico att doppa brödet i serverade vi till ikväll...en Gino med en liten klick vaniljglass avrundade middagen.

Ingredienser till 4-6 personer:
Pasta:
6½dl Durumvetemjöl
4st Ägg, ekologiska
½dl Mannagryn

Ricottafyllning:
200g Ricottaost
4msk Pesto
½dl Parmesanost, riven
Salt & peppar från kvarn

Tomatragu:
½st Röd lök, finhackad
1msk Olivolja
1st Gul paprika
1st Röd Paprika
10st Kalamataoliver
1msk Timjan, finmortlad
1st Vitlöksklyfta, finmortlad
500g Krossade tomater med chili
150g Spenat färsk
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Börja med pastan, häll ut mjölet på ett bakbord så att det bildar en hög, med handen gör du sen ett hål i ögen så att en "grop" bildas. Knäck sedan i äggen i gropen och med hjälp ev en gaffel så skyfflar du försiktigt i mjöl över äggen...tillslut så bör du ha fått en deg som du kan bearbeta med händerna. Och nu börjar det verkliga jobbet för du kan inte nog knåda degen, den skall bli elastisk till sin konsistens vilket bör ta ca 15min. Dela sedan degen i två och linda in den i gladpack, låt degen vila i ca 1tim i kylen.
2. Blanda alla ingredienser till riccotafyllningen i en bunke och ställ in i kylen.
3. Till tomatragun så börjar du med att fräsa på löken,vitlöken och paprikan med timjanen i lite olja. Häll på tomaterna med chilin och tillsätt sedan oliverna. Låt såsen småputtra till en tjockare konsisten i ca 30min. Innan servering tillsätter du sedan spenaten så att den är grön och krispig. 4. Ta ut pastadegen ur kylen och bearbeta den med pastamaskinen genom dess valsar tills du erhåller en längre degremsa som är ca 1m lång och 2-3mm tjock. Hur man gör är lite olika från maskin till maskin, men du börjar med en tjockare degrektangel som du valsar genom maskinen till rätt konsistens. Och har du ingen maskin så kan du absolut använda en kavel, mannagrynnen använder du istället för mjöl på bordsskivan för att undvika att pastadegen fastar i bänkunderlaget. Du bör få fram 4st degremsor totalt.
5. När du har fått fram din deg så klickar du ut ricottafyllningen med 5cm mellanrum på en degremsa, penslar vatten runt fyllningen och lägger över den andra remsan. Stansa ut små degknyten med hjälp av ett glas eller degsporre.
6. Koka upp saltat vatten i en större kastrull, lägg ner degknytena i vattnet och koka tills de flyter upp och är al dente, detta tar ca 3-5min.
7. Blanda degknyterna med tomatsåsen och servera på tallrikar med lite riven parmesan.



En Gino gör du lätt genom att skiva din favoritfrukt, idag använde vi banan, kiwi, annanas och hallon. Hyvla över lite vit choklad och gratinera i ugnen under grillgallret, servera med en liten kula vaniljglass.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar