söndag, mars 08, 2009

Ugngrillad fläskkarré med apelsin- och balsamicosås serverad med hasselbackspotatis och inlagd grön slanggurka

Här kommer ett recept på lite söndagsmat som säkert räcker till flera matlådor i veckan. Dessutom är det enkel matlagning som till stora delar sköter sig själv...Karrén blir extra god med en hemlagad kryddpasta som man kan massera in i karrén efter ytgrillningen. Rätten känns dessutom väldigt fräsch, nästan lite vårkänsla eftersom man inte använder så mycket tunga ingredienser!

Ingredienser till rätt 4-6 personer:
1,5kg - 2kg Fläskkarré, benfri
3st Vitlöksklyftor
2msk Timjan
2msk Rosmarin
1tsk Havssalt
3msk Rapsolja
Rivet skal från 1 apelsin

Apelsin och balsamicosås:
1msk Rapsolja
2st Vitlöksklyftor
1st Rödlök, mindre storlek
1st Morot
2msk Strösocker
1dl Balsamicovinäger
3dl Fond
1,5dl Färskpressad apelsinjuice med fruktkött, ca 3 apelsiner
25g Smör, osaltat
Ev. Salt från kvarn efter tycke och smak

Hasselbackspotatis:
6-8st Potatisar
3msk Rapsolja
1msk Timjan
1msk Vitlökspulver
Salt och peppar från kvarn
1/2dl Ströbröd

Inlagd grön slanggurka:
1/2st Grön slanggurka
1st Röd lök, mindre storlek
1/2dl Strösocker
1/2dl Ättika, 12%
1/2dl Vatten
1msk Persilja, hackad

Såhär kan man göra, tillagningstid ca 1,5h, varav ca 25min arbetstid.
1. Börja med kryddpastan, blanda vitlöken med alla kryddor, stöt i mortel, tillsätt saltet och oljan. Nu har du en pasta som du kan masera köttet med.
2. Grilla fläskkarrén i en grillpanna, lyft över till en ugnform. Massera in kryddpastan runt om.
3. Sätt in karrén i ugnen på 175g, tillagningstid ca 1,5h.
4. Skala potatisen, skär potatisen i tunna skivor men stanna kvar med kniven den sista cm så att potatisen håller ihop. Blanda oljan med kryddorna och pensla potatisarna. Placera potatisarna i ugnsformen bredvid karrén oh strö över lite ströbröd. Ställ in potatisarna när det återstår ca 1h tillagningstid.
5. Såsen: Skala moroten, löken och vitlöken. Finhacka allt och fräs i rapsoljan i en kastrull på spisen. Strö över strösockret och glasera grönsakerna genom att svetta runt sockret tills det smälter in i grönsakerna. Slå på balsamicovinägern och låt reducer till 2/3-delar. Tillsått fonden och apelsinjuicen, låt såsen ytterligare reducera till 2/3-delar. Smaka av med ev. salt och blanka av med smör. Beroende på hur stark apelsinjuicesmak du önskar kan du även på slutet spä med lite extra juice. Red av med lite maizena till serveringskonsistens. Sila såsen och häll upp i en serveringsskål och hål varmt.
6. Inlagd gurka: Blanda socker, ättika, vatten  och persilja i en bunke, rör med en visp tills sockret löser sig. Skiva gurkan och rödlöken tunt, tillsätt till inläggningslagen, låt stå kallt ca 30 min. Den här gurkan kan du spara ca 5 dagar i kylen.
7. När karrén är färdigstekt, ta ut den ur ugnen och låt den vila ca 10min. Skiva den sedan och servera med hasselbackspotatisen och såsen.

Tips: Gott att servera till är te.x. lite kokta haricotes vertes eller sockerärtor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar