lördag, mars 07, 2009

Bläckfisk med tre sorters sås: whiskeytomat, dillaioli och sweet chiliLördagkväll och dags för lite rolig plockmat, vi friterade fish and chips för några dagar sen men kunnde inte låta bli att prova igen med lite bläckfisk. Liksom för att försäkra oss att vi kunde fixa till friteringen ytterligare lite bättre. Och orsaken till varför det inte blev jättekrispigt förra gången var naturligtvis att vi friterade i lite för kall olja. Denna gång väntade vi på rätt temperatur och avnöt sedan friterad bläckfisk som om man var på plats i Spanien. Gör några goda dippar till och vad du än gör glöm inte citronen...utan den ingen succé. Ok okej att dricka till denna lördag blev det en trevlig liten Champagne med ton av äpplen och citrus.

Ingredienser för 4 personer:
200g Bläckfisk, färdigskuren i ringar.
1 dl Vetemjöl
1, 5 dl Vatten
1 msk Bakpulver
2st Äggvitor vispade

Grundmajonnäs:
2st Äggulor
2, 5 dl Rapsolja
2msk Vittvinsvinäger
1tsk Havssalt
Vitpeppar från kvarn
Några droppar Tabasco
Några droppar citronsaft

Whiskeytomatsås:
1/2 del Grundmajonnäs
4msk Chilisås
1msk Tomatpuré
1msk Whiskey av enklare sort
Några droppar Tabasco till om du önskar en hetare smak

Dillaioli:
1/2-del Grundmajonnäs
2st Vitlöksklyftor, finhackade
2msk Dill, finskuren, helst färsk
Några droppar citron extra för en fräsch smak

Såhär kan man göra:
1. Börja med grundmajonnäsen. Knäck två ägg och separera gulorna från vitorna, spar vitorna till friteringssmeten. Häll gulorna i en bunke med vittvinsvinägern, använd en elvisp och vispa äggulorna lite "fluffiga", det tar ca 1-2min. Tillsät sedan oljan droppvis så att du erhåller en fast såkallad emulsion. Krydda sedan majonnäsen med salt, Tabsco, citron och peppar.
2. Dela upp majonnäsen i två bunkar och till Whiskeytomatsåsen och dillaiolin behöver du bara tillsätta samtliga ingredienser och röra ihop såserna. Låt såserna gärna stå och mogna i kylen ett tag, du kan med fördel göra såserna tidigare under dagen.
3. Låt bläckfiskringarna ev. rinna av lite och torka dem med hushållspapper så de är torra. Är de blöta när de friteras så kan oljan skvätta...
4. Till friteringssmeten blandar du i en bunke mjölet, bakpulvret och vattnet till en smet. använd gärna en elvisp. Sedan när smeten är slät så vänder du försiktigt ner äggvitan med hjälp av en slickepott. Friteringssmeten skall nu vara slät och fluffig.
4. Värm olja till ca 170g, har du en termometer använd den gärna, doppa sedan bläckfiskringarna i friteringssmeten och droppa försiktigt med hjälp av en pincett ner dem i den varma oljan. Fritera ca 2min tills det blir en vacker gyllene färg.
5. ta upp och låt ringarna rinna av på lite hushållspapper, varmhåll dem i 150g varm ugn tills du har friterat allt.
6. Servera genast med såserna och gärna lite ugnsbakad potatis och sallad. Sweet Chilisåsen, för er som undrar, gjorde vi inte själva denna gång, för det finns utmärkt på flaska...

OBS: Glöm nu inte att pressa lite citron på en nyfriterad bläckfiskring...kanongott!
Och tänk på att alltid ha ett lock bredvid oljan när du friterar så att du släcker en ev. brand med locket...!


Såhär goda ser våra såser ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar