torsdag, mars 05, 2009

Tomat och getostpaj med färsk spenat

En paj är klassisk buffémat men passar också på middagsbordet med en god sallad. Själv är jag trött på alla äggstanningar och den här tomatpajen är fräsch med mycket smak. Sötman från tomaterna, friskheten från spenaten och den underbarat speciella getosten i kombination med några kalamataoliver gifter sig mycket väl en torsdagkväll. Dessutom blir det en trevlig matlåda till imorgon...och apropå imorgon så skall vi få tag på bllåmusslor!!!

Ingredienser till en paj á 6-8 bitar:
3dl Vetemjöl +1tsk Salt
125g Smör, osaltat
3msk Vatten

Fyllning:
1msk Olivolja
2st Röda lökar
2dl Färsk spenat
1tsk Rosmarin
2msk Balsamicovinäger
1st Burk hela tomater i tomatjuice
Några droppar Tabasco
2msk Strösocker
1tsk Mejram
2st Färska tomater, skivade
10-15 Kalamataoliver
Salt & peppar från kvarn
150g Getost...eller så mycket du har vill....:)
100g Parmesanost....eller så mycket du vill ha...:)

Såhär kan man göra:
1. Blanda vetemjöl, smör och salt i en mixer, tillsätt vattnet och blanda ihop snabbt.
Forma degen till en boll och rulla in den i plastfilm, låt vila i kyl ca 30 min.
2. Kavla ut pajdegen och klä degen i en form med 24cm i diameter, nagga degen lite i botten på formen.
3. Värm ugnen till 215g, förgrädda pajen i ca 10-15min tills den är gyllene.
4. Under tiden fräser du lök och spenat i en kastrull, tillsätt kryddorna och balsamicovinägern. Låt vinägern koka in med hälften. Tillsätt övriga íngredienser och kryddor. Låt tomatjuicen koka in, ca 20-25min. Smaka av löpande under koktiden med ev mer Tabasco, kryddor och salt, avsluta med ca 2msk socker.
5. Häll över tomatröran i pajskalet, lägg på tomatskivorna och oliverna, riv/strö över osten på fyllningen.
6. Grädda pajen på nytt i ca 15-20min i 215g.
Servera gärna pajen med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar