Ikväll blev det en riktig klassiker med inslag från sommarens grillning. Karre är en mångsidig detalj som både kan grillas och helstekas. Ofta med mycket saftigt resultat och en smak som kan varieras i det oändliga. Denna fredagkväll blev det enkelt och gott och att slå sin egen bearnaisesås tilllhör ett måste för varje ambitös matlagare...och glöm det där med vattebad, se till att tillaga den på svag och jämn temperatur direkt på spisen.
Ingredienser, 2 personer:
300g Fläskkarré
4st Medelstora King Edwardpotatisar
2st Stora gula lökar
1tsk Rosmarin, mortlat fint
1tsk Rapsolja
Salt & peppar från kvarn
Balsamicosirap
Bearnaisesås:
2st Äggulor
2msk Vittvinsvinäger
200g Smör, smält
1tst Estragon, finhackad
Några droppar Tabasco
2msk Persilja, finhackad
Salt & vitpeppar från kvarn
4st Stora solmogna tomater, finhackade
1dl Färsk spenat, finhackad
Såhär kan man göra, beräknad tillagningstid 40-45min:
1. Borsta potatisen och picka den med en gaffel, skala och klyfta löken grovt.
Blanda rapsoljan med rosmarinen och löken, lägg upp i ugnsfast form tillsammans med potaatisen. Baka av tills potatisen är mjuk, ca 40min beroende på storlek.
2. Under tiden gör du såsen, särskilj äggulorna från äggvitan och smält smöret på svag värme.
3. Till äggulorna tillsätter man vinägern och estragonen, (i en rostfri bred bunke).
4. Vispa sedan kraftigt i en åtta på svag värme direkt på spisen till det" tjocknar lite, tillsätt sedan droppvis det smälta smöret.
5. Går allt bra kan du nu sträka på ryggen, vara stolt, och tillsätta de övriga smakingredienserna.
6. Grilla fläskkarren i en grillpanna, du kan vända köttet flera gånger! Krydda med salt & peppar från kvarn.
7. Förhoppningsvis blir allt klart samtidigt och du kan arrangera vacket på ett fat.
8. Rippla gärna lite balsamicovinäger över köttet och servera med en sallad.
Tips:
Om din sås lyckas skära sig så är det bata att börja om från början med en ny äggula och sedan tillsätta den "gamla" såsen...ibland kan lite kallt vatten rädda situationen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar