fredag, mars 20, 2009

Hemlagad "kebab" med ajvar och fårost serverad med rostade vitlöksmorötter och aubergineröra

En fredagskväll är man ganska trött så en het rätt kan pigga upp en lite. Idag blev det liksom som det blev...ett paket nötfärs förvandlades till små hemlagade kebaber med lite rostade morötter med lite goda tillbehör. En minibuffé kan man väl kanske säga...

Ingredienser, 2-4 personer:
Kebab:
400g Nötfärs
1dl Ajvar, stark (men är man lite försiktig så välj en mildare variant)
1tsk Spiskummin
1tsk Vitlök (eller motsvarande mängd färsk)
1tsk Koriander (eller motsvarande mängd färskt)
100g Fårost
1/2dl Rött vin
1msk Olivolja
1msk Smör
Salt och peppar från kvarn

Vitlöksmorötter:
6st Morötter
3msk Olivolja
2msk Vitlök, finhackad
1tsk Chilipulver
Salt & peppar från kvarn
1msk Dill, finhackad

Såhär kan man göra:
Kebab:
1. Blanda alla ingredienser i en bunke, förutom fårosten.
2. Forma små pannbiffar av färsen, stora som en handflata. Lägg i en matsked fårost på ena halvan och vik över den andra. Därefter så formar du färsen till en järpe/kebab.
3. Bryn kebaberna gyllene i lite smör och olja i en stekpanna.
4. Lägg kebaben i en ugnsfast form och efterstek dem i ugnen ca 10min på 150g.
Vitlöksmorötter:
1. Sätt ugnen på 200g
2. Skala morötterna och dela dem i stavar.
4. Blanda morötterna med de övriga ingredienserna förutom dillen.
5. Lägg i en ugnsfast form och grilla dem i ugnen ca 20-25min tills de är mjuka och fått en fin färg. Garnera vitlöksmorötterna med finhackad dill och ev. några extra kvarntag med saltkvarnen.

Gott att servera till:
Vi serverade kebaben med lite grekisk yoghurt med smulad fårost, lite ajvar och saltgurrka.
En fräch sallad är alltid gott samt lite för kvällen färdigköpt aubergineröra (jag skall laga en egen variant lite senare...)

Tips:
På lördagen åt vi faktisk lite rester och som vanligt så smakade kebaben riktigt gott dag två då kryddorna hade mognat i färsen. Gott tillexempel i ett Pitabröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar