torsdag, mars 12, 2009

Libanesisk middagstallrik med hommus och tomatglacerade oliver

Idag fick jag lite bilder på mailen på en f.d. kollegas restaurang i New York, vars fru är en mästare på att laga libanesisk mat :), jag kommer aldrig att glömma en middag en sommardag där jag för första gången fick äta genuin Libanesisk mat...
Så ikväll kände vi för lite libanesiska toner till middag, allt går väldigt snabbt och enkelt.
Det kanske blev lite cross over men, men...
På 25minuter har du en komplett liten middagstallrik där du kan drömma dig bort till orienten....

Ingredienser för ca 2-3 personer:
200g Kycklinginnerfilé
3msk Pesto (ikväll färdigköpt)
2dl Bulgur, ekologisk
4dl Vatten
1tsk salt
1msk Persilja, finhackad

Hommus:
200g Kikärtor, avsköljda (ikväll öppnande vi en burk)
2-3msk olivolja
1tsk Rödvinsvinäger
2krm Vitlökspulver alt. 2st vitlöksklyftor, mortlade fint (perfekt om hommusen får stå till sig)
2krm Koriander
2krm Spiskummin
Havssalt efter smak

Tomatglacerade oliver
10st Hoiblanca oliver (gröna oliver med piemento)
10st Kalamataoliver
1msk Olivolja
2msk Tomatpuré
2msk Balsamicovinäger
En nypa oreganoblad, torkade

Lite tillbehör:
Grekisk eller Turkisk yoghurt
50g Fetaost
Lite romansallad
Lite tomater med rödlök
Lite peferoni
Citronklyfta
Pitabröd eller annan orientaliskt tunt bröd


Såhär kan man göra:
1. Börja med kycklinginnerfilérna, pensla dem med peston och grilla i en panna med bakplåtspapper i botten, 175g, ca 20min. Obs om du är osäker så skär en filé på mitten för att försäkra dig att allt är klart. Det får abslout inte vara någon röd saft kvar...
2. Koka upp vatten och salt till bulguren, när vattnet kokar så sänk värmen till ett minimun och tillsätt bulguren. Låt småputtra under lock ca 15-20min beroende på bulgursort, läs gärna anvisningarna på just ditt paket. När bulgurn är färdigkokt så drar du kastrullen åt sidan och låter bulguren vila lite. Tillsätt vid serveringsögonblicket den finhackade persiljan, annars så kommer den att bli grå.
3. Hommus, skölj kikärtorna under rinnande vatten, mixa sedan alla ingredienser i en bunke med förslagsvis en stavmixer eller annan typ av mixer. Självklart så kan du mortla allt också, smaka slutligen av om du vill ha lite mer salt eller annan krydda.
4. Glacerade oliver, värm upp lite olja i en kastrill, tillsätt tomatpurén och oliverna, låt svettas runt lite, ca 1 min. Häll sedan på balsamicovinägern och preganon, låt reducera tills simig konsistens, det tar ca 2min. Ställ åt sidan.
5. Arrangera allt på en tallrik med de övriga tillbehören, servera med ett gott orientaliskt bröd som du kan doppa rörorna i.

Ett gott vin till är förslagsvis en kryddig Shiraz, varför inte från heta Argentina eller chili.
Om du föredrar Australien så leta efter ett vin med lite mynta och eucalyptus ton, passar perfekt till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar