Här kommer ett recept som är perfekt som en del av en förkylningskur, rik på c-vitamin och lent balanserat i smakerna. Apelsinen tillför en mild fruktsötma som är en spännande brytning mot fänkålens lakritston och tomatens syrlighet.
Gösfilé är en mycket smakrik och fast fisk som är lite lyxig att ha i en gryta såhär en vanlig måndag...om du känner att du är lite novis vid spisen så spar receptet till en lördagkväll! Tänk på att som du ser på bilden så blir allt lite trevligare med lite färska örter....(om man nu har några för dagen :))
Ingredienser för 4 personer:
250g Gösfile
150g Kräftstjärtar
2msk Rapsolja
2 msk Smör
1st Fänkål
6st Medelstora potatisar
2st Medelstora gula lökar
1st Vitlöksklyfta
2dl Vitt vin, gärna en god chardonnay
4dl Vatten
500g Passerade tomater
3msk koncentrerad skaldjursfond (från flaska)
3dl Vispgrädde
2dl Apelsinsaft, färskpressad
1tsk Timjan
1krm Cayennepeppar
6st Cocktailtomater
1msk Dill, finskuren
4msk Grekisk yoghurt
Havssalt från kvarn
Såhär kan man göra:
1. Skala potatisen, löken och ansa fänkålen. Skär potatisen och löken i grova klyftor, strimla fänkålen.
2. Fräs grönsakerna i rapsoljan på medelvärme, tillsätt den skalade och finhackade vitlöken och timjanen.
3. Häll över det vita vinet och låt reducera 1/3-del. Tillsätt sedan vattnet, fonden, apelsinsaften, passerade tomater och grädden.
4. Låt soppan koka på medelvärme i ca 20-30min tills potatisen är klar.
5. Smaka av med cayennepeppar och salt. Tillsätt smöret för en blank konsistens.
6. Lägg i gösfilen och ta soppan från värmen, i sista sekund tillsätter du kräftorna.
7. Tillsätt dillen och cocktailtomaterna.
8. Servera soppan på varma djupa tallrikar med en klick youghurt.
9. Lite vitlöksbröd gör du snabbt av några skivor gott bröd som du brer på en blandning av smör, vitlök, persilja, salt och peppar.
Tips: Värm alltid dina tallrikar i ugnen på 50-60g i ca 10-15min innan du serverar, då smakar maten mycket godare!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar