tisdag, januari 20, 2009

Stekt rimmat fläsk med lökssås, en klassiker


En vällagad husman är alltid rätt att börja veckan med. Stekt rimmat fläsk kan man ha många klassiska tillbehör till men idag väljer vi en len löksås som spetsas med lite vitt vin och lättcreme fraische istället för den mer vanliga bechamelsåsen. Ett tips är att glacera löken med lite socker för en rund smak samt att tillsätta lite god "steksky".


Ingredienser 2 pers.

250g Rimmat fläsk av god kvalité

Löksås:
1 msk smör
3 stora lökar
1 tsk Strösocker
½ dl Vitt vin
2 dl lätt creme fraische, kokbar
ca 2 msk steksky från det stekta fläsket
Salt & Vitpeppar från kvarn
Kokt potatis
Senap

Gör såhär:
1. Stek fläsket, gjärna i en gjutjärnspanna, tag undan ca 2 msk steksky till såsen.
2. Skala löken och skiva den i halvmånar, smält smöret och mjukgör löken i en kastrull på svag värme, strö över sockret och låt det smälta in i löken. Tillsätt det vita vinet och koka in det till hälften. Vänd ner creme fraichen och smakätt med steksky, salt och vitpeppar.
3. Servera gärna med kokt potatis och en god klassisk svensk senap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar