måndag, januari 05, 2009

Potatis- & Purjolökssoppa med hummer


Trettondagsafton
Du kan enkelt lyxa till en enkel och lättlagad potatis- & prujolökssoppa tex med hjälp av en hummer. Idag sprang jag i den lokala matbutiken på en hummer från nyårsafton till halva priset, vilken lycka! Använd gärna skalet, lite överkurs, och koka en god fond på skalet så har du en bra bas till soppan. Vi avnjöt soppan med nybakat kikärtsbröd, till denna rätt passar självklart ett glas champagne, kanske hade du också någon kvar i buteljen från nyår!

Ingredienser:
1 hummer
1 msk rapsolja
4 större potatisar
1 liten bit rotselleri, (som en liten lök)
1 gul lök
5 cm från det vita på en purjolök
1 vitlöksklyfta
8 dl skaldjursfond (egen eller från koncentrat)
1 1/2 dl creme fraiche, kokbar
1 krm chilipeppar
2 krm timjan
4 msk hummerfond, flytande koncentrat
Vitpeppar från kvarn
Havssalt

Gör såhär:
1. Skala potatisen, löken, rotsellerin och purjolöken och skär i mindre bitar.
2. Mjukgör rotfrukterna i lite rapsolja på svag värme. Krydda med timjan och vitlök och låt fräsa med.
3. Slå på skaldjursfonden (egen alt vatten och fondkoncentrat) och koka rotfrukterna på medelväme i ca 20 min.
4. tag kastrullen från värmen. Använd sedan gärna en stavmixer och mixa soppan slät. Ett tips är att spara några hela bitar, det är ett säkert kvalitetstecken på att du har gjort soppan själv!
5. Sätt tillbaks soppan på svag värme och vispa ner creme fraichen. 
6. Gröp ur hummerköttet från hummern.
7. Häll upp soppan i varma djupa tallrikar och garnera med hummer och gärna lite färsk strimlad purjolök.

Överkurs!
Vill du koka din egen hummerfond så rostar du hummer skalet lätt i lite olja, gärna tillsamans med lite lök, morot och timjan. Häll på vatten tills det täcker skalen och låt sjuda i ca 30 min. Sila sedan bort skalen och reducera ner fonden 1/3-del för en högre smak alternativt smaksätt med lite koncentrerad hummerfond...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar