onsdag, april 27, 2011

Solbackens Lingongrova


Jag tror att "Lingongrova" är Sveriges mest sålda bröd...Idag har jag provbakat ett själv med bikarbonat.
Jättenkelt och snabbt och ibland lite skönt att slippa jäsprocessen. Brödet blir lite grovt med en och annat syrligt lingon i. Gott som frukostbröd eller till kvällsmackan.

Ingredienser till en limpa:
500g Rågsikt
100g Rågkross
50g Rågflingor
1msk Bikarbonat
1tsk Salt
2,5msk Brödsirap
500g Turkisk Meze Yoghurt, 10% fetthalt
100g Lingon: rårörda med 2msk flytande honung
3msk Smält smör till pensling av 1,5l brödform

Såhär kan man göra:
1. Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.
2. Tillsätt brödsirap, yoghurt och lingon.
3. Blanda på låg hastighet i ca 5min.
4. Pensla en 1,5l brödform med smält smör, gör det noggrant så släper brödet formen enkelt efter gräddningen.
5. Häll/skrapa ur degen ur bunken till brödformen, strö över lte extra råkgross och tryck ner några lingon som topping.
6. Baka av brödet i 175g i ca 60min.
7. Tag ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler med bakduk.
8. Skär en skiva och njut med ett gott pålägg...

Nedan: Såhär ser det ut innan avbakningen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar