måndag, april 04, 2011

Älggryta med vitlök, timjan, rödvin och vita stora bönor

Fick lite påfyllning av älgkött för ett tag sedan och vad passar inte bättre än att njuta av en mustig viltgryta med lite medelshavstoner med vita bönor, vitlök och raspat citronskal. Grytor överlag blir alltid godare dag två då de fått stå till sig lite så gör den med fördel dagen före...Dessutom jätteskönt med minimalt med disk, bara en gryta som allt går ner i!

Ingredienser för 4pers:
800g Grytbitar av älg,skuret ca 3x3cm
4msk Smör
2dl Rotselleri
2dl Morötter
6st Schalotenlökar
3dl Rödvin
3dl Cocktailtomater tomater på burk
6dl Viltfond
5msk Tomatpuré
1brk Canellibönor, stora vita, en burk a ca 3dl
6st Kvistar färsk timjan
3st Lagerblad
6st Enbär
4st Vitlöksklyftor
1st Citron, skalet av, finrivet
1dl Bladpersilja, grovt skuren
Salt- & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Bryn grytbitarna i smöret i en stor gjutjärnspanna.
2. Tillsätt grönsakerna och vitlöken, låt fräsa med.
3. Klicka på tomatpurén och fräs runt.
4. Häll över vinet och koka upp, tillsätt sedan tomaterna och viltfonden.
5. Krydda med enbär och timjan som får koka med på medelvärme i grytan på svag värme i ca 1,5h eller tills köttet känns mjukt.
6. Sänk värmen och häll i bönorna och det finrivna citronskalet, smaka av med salt- och peppar samt avsluta med finskurna bladpersiljan.
7. Servera med ev. lite potatis och en god sallad till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar