tisdag, april 12, 2011

Dinkelfrallor med fänkål och sesamfrön


De här frallorna blev riktigt lyckade, saftiga, fluffiga och mjuka med en god smak. Mjölken och smöret hjälper till att göra dem mjuka liksom dinkelmjölet medan Manitoban ger fluffigheten. Det här blir nog ett basrecept i brödbaket framöver...passar perfekt till frukosten eller mellanmålet. Ikväll var de goda till en soppa...enkla att göra, väl värt att prova!

Ingredienser till ca 17st stora frallor:
50g Smör, osaltat
5dl Standardmjölk, 3%
50g Jäst, färsk
1/2tsk Salt
2tsk Fänkål, malen
ca7dl Manitoba Cream
ca 5,5dl Dinkelmjöl, fint
1st Ägg, vispat
4msk Sesamfrön

Såhär kan man göra:
1. Mät upp Manitoba Cream och Dinkelmjöljet tillsammans med saltet och den malda fänkålen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt bli max 35g, smula ner jästen och rör ut den.
3. Häll vätskan över mjölblandningen i bunken och blanda i en köksassistent eller liknande i ca8min till en slät och elastiskt deg som samtidigt inte är torr, ytan ska kännas fuktig men inte kladdig.
4. Häll över degen till en ny ren oljeinsmord bunke och låt jäsa i ca 45min täckt med fuktig bakduk.
5. Tag upp degen på lätt mjölat bakbord och vänd runt degen lätt så att en degrulle bildas, skär i ca 17-20st stora portionsfrallor. Forma frallorna lätt med händerna och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
6. Snitta frallorna med en kniv, låt jäsa täckta med fuktig handuk i ca 35min.
7. Förvärm ugnen till ca 220g men sänkt temperaturen till 200g när du sätter in frallorna.
8. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
9. Baka av frallorna i ca 12min eller tills de fått en fin gyllene färg, lägg sedan upp de på galler täckta med bakduk för att svalna.


Vi käkade några av frallorna med smör och Västerbottenost till middagen tillsammans med en redd broccolisoppa som fått lite pepprig olivolja på toppen...mums!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar