måndag, april 18, 2011

Hjortpannbiff med konjakssås och ugnsrostade rotfrukter

Egentligen är det en vanlig pannbiff med lite ugnsrostade grönsaker men det som gör det lite extra är att
vi lagade till det på hjort idag. Känns nästan som en klassiskt söndagmiddag...Hjortbiffarna passar perfekt till konjakssåsen. Vill du så servera lite lingon till eller kanske en rejäl bit saltgurka. Tänk på att mortla lite kryddor innan du sätter igång och se till så att färsen är riktigt kall så fixar du detta på under 40min.


Ingredienser till ca 4pers:
600g Hjortfärs
1st Ekologiskt ägg
1dl Vispgrädde
5msk Potatismjöl
1st Schalottenlök, finhackad
2msk Smör
1,5tsk Salt
Kryddblandning:
1tsk Timjan
1tsk Rosmarin
1tsk Enbär
1tsk Rosépeppar
1tsk Korianderfrön
1st Lagerblad
Såsen:
2dl Viltfond
1,5dl Grädde
3msk Konjak
1msk Svartvinbärsgelé
3msk Maizena utrört i lite vatten
Salt- & vitpeppar från kvarn
Rotfrukter:
6st Potatisar
4st Morötter
12st Små steklökar
Olivolja
Timjan
Havssalt
2msk Bladpersilja, hackad
Gott till:
Rårörda lingon

Såhär kan man göra:
1. Börja med kryddblandningen till köttet, häll alla kryddorna i en kryddkvarn eller mortel och kör/mortla till ett fint pulver.
2. Skrubba, skala och skölj alla rotfrukter och löken.  skär de i kvartar och vänd runt i oljan med timjan och salt från kvarn. Lägg på ugnsplåt och baka av i ca 175g ugnsvärme i ca 25-30min eller tills rotgrönsakerna är mjuka. Vid servering, strö över lite hackad bladpersilja.
3. Såsen: Blanda alla ingredienser utom konjaken kalla i en kastrull, koka upp och rör såsen under uppvärmning tills den blir simmig. Tillsätt konjaken, drag såsen av sidan och håll varm. OBS! Det här är en enkel sås som bygger på att du har en god viltfond som grund...har du inte det så fräs lite rotgrönsaker till att börja med och slå över köpt utspädd fond från flaska, följ sedan ovan så blir såsen lite mustigare...men tänk på att sila sådan om du gör så...
4. Hjortpannbiffarna: Blanda den kalla färsen med saltet så blir färsen lite mer "stabil", tillsätt sedan alla övriga ingredienser inkl. smörstekt schalottenlök och kryddblandningen. Forma ett litet prov och stek i panna, känns det rätt...så forma större biffar och stek dem klara, annars krydda på lite mer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar