söndag, januari 31, 2010

Skinskstek med ingefärshonung och rostade rotfrukter

Nu börjar det bli svårt att laga mat hemma för köket krymper i omfattning när vi nu håller på som mest och renoverar...men ugnen står kvar och därför blev det prefekt med lite rostad skinkstek ikväll. Att vi hittade en fin svensk skinkstek för 49.90kr/kg blev man dessutom extra glad för. Ta vara på skyn från skinksteken för den blir riktigt god med sötman från honungen och styrkan från ingefäran. Om du har lite färsk timhan eller annat grönt hemma så kanske det skulle liva upp uppläggningen något...

Ingredienser till 4 personer:
1,3kg Skinkstek
3msk Smör/rapsolja
0,5dl Honung, flytande
3msk Ingefära, finriven
Salt & vitpeppar från kvarn

Rostade rotfrukter:
2st Sötpotatisar
2st Bakpotatisar
4st Morötter
4st Gula lökar
2msk Rapsolja
1tsk Timjan, mortlad
Salt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Bryn skinksteken i en stekpanna så den får en fin gyllene färg, kryda med salt & peppar.
2. Lägg skinksteken i en gjutjärnspanna (eller i en ugnsforn) och stek den mitt i ugnen på ca 150g, detta tar ca 1,5tim, skinksteken skall bli ca 80g.
3. Blanda ihop honungen med ingefäran och pensla det över skinksteken när ca 20min återstår av tillagningstiden. Nu får skinksteken en vacker glazad yta...
4. Rostade rotfrukter: Skala och skär rotfrukterna i grova bitar, vänd runt i lite rapsolja och krydda med mortlad timjan och salt & peppar. Sätt in rotfrukterna i ugnen när det återstår ca 30min av tillagningstiden av skinksteken.
5. När skinksteken är klar ta ut den och täck med lite folie, låt den vila i ca 15 min innan du skär upp den.
6. Och medan skinksteken vilar så höger du temperaturen i ugnen till ca 200g så att rotfrukterna blir lite lätt rostade.
7. Och nu är det bara att servera...använd lite av honungs och ingefärsskyn från steken som en liten sås...och vill du ha lite svalka så servera med en liten klick grekisk yoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar