torsdag, januari 07, 2010

Långkokt gryta med trattkantareller, enbär & dragon

En gryta värmer gott när det drar 12g varmt efter köksgolvet hemma! Hoppas kylan ger sig snart...I vilket fall så köpte vi lite fina marmorerade grytbitar häromdagen och det blev till denna långkokta gryta med hemmatorkade trattkantareller. På bilden kanske det inte ser då coolt ut men jäkligt gott blir det när köttet smälter på tungan i kombination med svampen och den lätta viltsmaken. Och dessutom dax att börja göra matlådor igen...passar perfekt däri och dessutom kommer den att smaka ännu mer dag 2. Långkok är värsta fast fooden faktiskt!!!

Ingredienser till 4 -6 personer:
900g Grytbitar av nöt, gärna märgpipa
3msk Smör/Rapsolja
3 msk Tomatpuré
2 st Gula lökar, i stora klyftor
2 Stora morötter
7-10 st Enbär
3 msk Dragon
0,5 msk Viltkrydda
13 dl Vatten + lite att späda med om det kokar in förmycket
1 dl Koncentrerad kalvfond
2 dl Torkade trattkantareller
Salt & Peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Bryn köttbitarna i smöret & tomatpurén, häll över vatten så det täcker, låt koka upp, skumma väl.
2. Tillsätt fonden och kryddorna som du gärna mortlar fint. Låt allt koka sakta i ca 3 timmar så köttbitarna faller sönder som trådar men håller ihop som stora grytbitar. Denna fixas inte om du kokar det mört under kraftig värme i ca 1,5h.
3. Bryn löken och morötterna lätt separat och tillsätt de den sista halvtimmens koktid.
4. När de återstår ca 20min av koktiden så tillsätter du trattkantarellerna.
4. Smaka av grytan med salt & peppar från kvarn.

Servera gärna med lite god potatis och lite gelé.



1 kommentar:

  1. Sökte efter en gryta med trattisar i på google och fick upp ditt recept. Gjorde en gryta inspirerad av ditt recept i dag och den blev verkligen kanon! Gillar din blogg och kommer nog titta in fler gånger för inspiration!
    /Anna

    SvaraRadera