lördag, januari 16, 2010

Ugnsbakad laxfjäril med dragon-vvs och rökta räkor

Rökta räkor är riktigt gott och lyxigt...men visste ni att de tillverkas av frysta räkor, inte av färska, orsaken är att de blir för torra om man gör dem på färska har jag fått höra...undrar om det stämmer till 100%...! Det blev rejäla 200g bitar med lax idag efter att ha slängt ut nästan hela köket genom dörren...en vvs-sås, (tro det eller ej men en ingenjör jag känner säger att det heter så på kockspråk!!!) och lite lättfrästa grönsaker med färsk bladspent. Tillaga laxen i ugnen så får du ett jämnt och bra resultat samt lite mindre kastruller på spisen.

Ingredienser till 3 personer, (lägg till en bit lax om ni är 4...såsen räcker till fler...):
600g Laxfilé, skuren i 3st laxfjärilar
3msk Olivolja
Havssalt

Dragonsås:
3msk Smör
1st Schalottenlök
3dl Vitt vin
2dl Fiskbuljong
2dl Grädde
2msk Dragon, torkad och fint mortlad
Salt & vitpeppar från kvarn
Ev. lite maizena redningsmjöl

Lättfrästa grönsaker:
10st Sparrisstänger, gröna och förkokta
10cm Grön gurka, urkärnad och skuren i halvmånar
1st Gul lök, skuren i halvmånar
Havssalt

Bladspenat & rökta räkor:
2dl Bladspenat
600g Rökta räkor, skalade, (men vikten anger med skal)
1/2st Citron
2msk Olivolja
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Såsen: Fräs löken i smöret och tillsätt det vita vinet, låt reducer till 2/3-delar.
2. Tillsätt fiskfonden och grädden, låt reducera till 2/3-delar.
3. Mortla dragonen och tillsätt, låt såsen småsjuda ca 15min.
4. Sila såsen genom en finmaskig sil till en ny kastrull, smaka av med lite salt och blanka ev. av den med lite smör. Vill du ha en simmigare sås så red av det efter behov.
5. Skär laxfjärilar av fisken, pensla på olivolja och strö över lite havssalt. Tillaga i en ugnsfast form i ca 12min på 175g tills laxen blir klar.
6. Grönsakerna skär du till och fräser i sista sekund innan servering.
7. Blanda bladspenaten och de rökta räkorna med lite olivolja, citron och havssalt.
8. Då bör allt vara klart samtidigt och det är dags att lägga upp allt....

På bilden nedan kan ni se hur ett fd. kök ser ut när det ligger ute på gården....!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar