onsdag, januari 20, 2010

Helstekt citronkyckling med mynta och ugnsbakad lök

Som sagt så håller vi på att renovera köket hemma så det blir lite enklare tillagat nu...Temat allt i samma form eller på en plåt är utmärkt och helstekt kycklin i all enkelhet är gott även på andra dagar än fredagar! Släng bort den traditionella grillkryddan och sojan ett tag och krydda med citron och mynta så får du en kyckling som andas lite vår i luften...det droppar nämligen från taket idag! Något som jag inte gjorde idag var att pensla lite flytande honung på löken...det är riktigt gott! Är gärna det ugnsbakade citronköttet också...smakar sött/surt och gott...

Ingredienser till 4 personer:
1st Gårdskyckling, hel, ca 1,2kg
1st Citron
2st Bakpotatisar
4st Gula lökar
4msk Olivolja
2msk Mynta, torkad (eller gärna färsk om du har möjlighet...)
1msk Timjan, torkad
2dl Meze yoghurt + 2msk Citronsaft + 1msk Kryddig olivolja + 1tsk mynta + havssalt
Havssalt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Pensla kycklingen med olivolja och lägg på i en ugnsfast form.
2. Skiva citronen i tunna skivor och lägg den ovanpå och inuti kycklingen.
3. Krydda med mortlad mynta och timjan samt havssalt & svartpeppar.
4. Borsta potatisen, dela på mitten och pensla med olivolja, salta, lägg bredvid kycklingen.
5. Och så skalar du löken och gör på samma sätt som med potatisen.
6. Stoppa in hela plåten mitt i ugnen på 175g i ca 60-80min.
7. Blanda till lite meze yoghurt med ingredienserna i listan ovan.
8. Tag ut kycklingen och kontrollera att den är klar tex med en sticka, köttsaften skall vara klar i färgen.
9. Nu är det bara att lägga upp och njuta!

Det här är vad som just nu finns kvar i några dagar till av det gamla köket...innan vi blir helt utan kök! Som ni ser är golvet redan borta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar