måndag, januari 11, 2010

Fläskkarré med ben, rosmarinsstekta äppeltärningar och calvadossky

Om du köper en fläskkarré, vilken är en utmärkt detalj, gör dig själv en tjänst och köp den med ben! Stek den på 150g i ca 1,5h och du får ett saftigt och smakrikt kött som är perfekt. Idag blev den klassiskt späckad med lite katrinplommon, några rosmarinstekta äppelklyftor och en sky smaksatt med calvdos. Lite snabbinlagd gurka är en klassiker till...

Ingredienser till ca 6 personer:
1,5kg med ben
100g Katrinplommon
3msk Smör, osaltat
5msk Flytande honung
Salt & vitpeppar från kvarn
Calvadossås:
ca 2dl Steksky (späd ev upp med vatten)
1dl Kalvsky, koncentrerad från flytande fond
2dl Grädde
4msk Calvados
1msk Smör, osaltat
Äpplen:
2st Äpplen, skalade och urkärnade i grova bitar
3msk Smör
1msk Rosmarin, mortlad
Salt & vitpeppar från kvarn
Snabbinlagd gurka:
1/2dl Socker
1dl Ättika, 12%
1/2st Grön gurka, skuren i tunna skivor
1msk Dill, dinskuren
2krm Salt

Såhär kan man göra:
1. Använd tex ett större skaft från en tråspattel eller ett brynstål och försök göra ett längdsgående hål mitt i karrén, späcka det sedan med plommon, krydda med salt & peppar runt om. Stek karrén i en gjutjärnsgryta i smör så att den får en fin färg, avsluta med att glacera med lite honung.
2. Ställ in gjutjärnsgrytan i ugnen på 150g i ca 1,5tim tills karrén är klar.
3. Blanda ättikan, sockret och saltet och vispa så sockret löser upp sig, tillsätt gurkan och krydda med dillen. Ställ kallt och låt vila tills det är dags att servera.
4. Tag ut den färdiga karrén och linda in den i lite folie och låt den vila i ca 10min innan du skär den i skivor.
5. Vispa ut stekskyn med lite vatten och tillsätt fonden och grädden, låt koka ihop till 2/3-delar. Tillsätt calvadosen och montera i en klick smör, sila och varmhåll.
6. Stek äppeltärningarna i lite smör och krydda med rosmarin, salt & peppar.
7. Nu är det bara att servera, kanske en liten potatis passar bra till...

1 kommentar: