fredag, januari 08, 2010

Knaperstekt rödspätta med citronharicotes vertes och ugnsrostade grönsaker

När man är i Danmark får man ofta rödspettan riktigt knaperstekt! Det kan man naturligtvis göra direkt i en varm gjutjärnsstekpanna eller som jag under grillelementet i ugnen...då är man lite mer på säkra sidan att paneringen blir riktigt knaprig och fin och inte bränd. Att fritera är ett annat alternativ men så blev det inte ikväll...Att fixa lite tillbehör och laga dem på en plåt är perfekt efter en 1.a arbetsvecka efter nyår...Lite kapriskrusbär och saltgurka passar förträffligt till fisken...och förkoka inte haricotes verten...den är godare knaprig!

Ingredienser till 2 personer:
250g Spättafilé, rensad
4msk Smör, osaltat
1st Ekologiskt ägg
2dl Ströbröd
100g Haricotes vertes, färska
4msk Olivolja
1st Gul lök, finhackad
1/2st Citron, saften av
2krm Cayennepepppar
Havssalt & vitpeppar från kvarn

Gott att ugnsrosta:
5st Potatatisar med lite havssalt och chilipeppar
1dl Kalamataoliver
10st Kvisttomater

Gott att servera till:
Kapriskrusbär
Saltgurka
Lite dillyoghurt (2dl Turkisk yogurt, 4msk finskuren dill, 1tsk Vittvinsvinäger, 1tsk Dragon, havssalt & vitpeppar från kvarn)

Såhär kan man göra:
1. Rensa och filéa rödspettorna, lägg filérna dubbelt.
2. Visp upp ett ägg, blanda ströbröd med salt & peppar.
3. Panera rödspettorna, först i ägg och därefter i ströbrödet.
4. Stek rödspettorna så de får färg i smöret på medelvärme.
5. Lägg därefter över rödspettorna i en ugnsform och steh under ugnens grillelement på 225g i ca 5 min tills paneringen blivit krispig...som på danskt maner.
6. Under tiden så fräser du löken i olivoljan, när den är mjuk tillsätt haricotes vertes och låt det få lite lätt färg, pressa över citronsaften, krydda med cayennepeppar, salt & peppar från kvarn.

Tips: vill du ugnsrosta lite potatis och grönsaker så tar det ca 25 in i 225g i ugnen, passa på och kör allt på en plåt och tillsätt fisken på slutet av tillagningen...servera gärna med lite goda tillbehör.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar