torsdag, januari 05, 2012

Rödvinsbiff med gorgonzola & tomatpotatis med ugnsrostade oliver

Såg programmet "Två hungriga Italienare" på Svt Play och fick ett akut behov av Italiensk mat.
Det här var det närmaste som jag kunde trolla ihop från kylskåpet ikväll. Skulle gärna vilja smaka den där Balsamvinägern i programmet...pris 20.000kr/litern. Den variant jag ripplade över ikväll var ganska mycket billigare...Ps. Se föresten upp med de billigaste kopiorna av Balsamicosirap/cream, en del innehåller tom sockerkulör och då är det läge att se upp....

Ingredienser till ca 4pers:
Biffar:
600g Nötfärs
1st Ekologiskt ägg
1dl Rödvin
2msk Potatismjöl
2msk Tomatpuré
2msk Kalvfond, koncentrerad
2msk Hackad persilja
1-2st Vitlöksklyftor, rivna eller pressade
Salt- & svartpeppar från kvarn
1msk Rapsolja till stekningen
Tomatpotatis:
2msk Olivolja
8st Medelstora potatisar
ca 1,5dl Tomatsås med chili (köp en färdig burk...finns många att välja på)
ca 20st Kalamataoliver
1dl Riven parmesanost (kan uteslutas om man vill spara in på...)
Färsk basilika och bladpersilja
Övrigt:
100g Gorgonzolaost...eller mer om man vill det...
4msk Balsamvinägersirap på svenska eller Crema di Balsamico om man vill på Italienska
2dl Vitlöksyoghurt

Såhär kan man göra:
1. Potatisen: Skala och skölj potatisen, skär i klyftor. Smörj en ugnsform med olivolja, lägg i potatisklyftorna. Häll över tomatsåsen och oliverna, riv över parmesanosten. Tillaga mitt i ugnen på ca 175g i ca 25min beroende på ugnens effekt. Potatisen ska vara mjuk och osten gyllene.
2. Biffarna: De gör du medan potatisen står i ugnen...Blanda alla ingredienser och forma till 4-6st biffar.
Stek i rapsoljan i en stekpana på medelvärme eller grilla i en grillpanna. Ca 3,5-4min på varje sida på medelvärme. Lägg på en bit gorgonzolaost på varje biff, låt biffarna efter dra lite på svag värme så att osten smälter eller mjuknar lite, så smakar det mera...
3. Vid servering: arrangera lite tomatpotatis med oliver på en varm tallrik och lägg upp biffarna med osten. Rippla lite balsamicosirap över biffen och osten, servera lite vitlöksyoghurt vid sidan av. Garnera med lite färsk basilika och bladpersilja. Vill du så strö över tex lite chilisalt och svartpeppar från kvarn om du vill krydda på allt lite...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar