måndag, januari 02, 2012

Nyår - Gorgonzola Panna Cotta med fikonmarmelad och rosmarin

Jag tycker det är kul att servera lite ost under en middag, det känns alltid lite extra. I år blev det en liten kopia på förra årets succé Chevre panna cotta. Så vi provade med gorgonzola...Oklart om 2010 eller 2011 års version var bäst men lite mer spännande med chevre tyckte jag...

Vintips: Vecchioflorio Marsala Superiore nr 8403, 99kr, Italien, Sicilien.

Ingredienser till 15st portioner i små snapsglas:
230 Grogonzola
6dl Grädde
5st gelantinblad + 1dl vatten
Salt från kvarn
4st Färska fikon
1dl Fikonmarmelad
Kex, vi hade små tunna sesamkex
Blad av färsk rosmarin

Såhär kan man göra:
1. Lägg gelantinbladen i blöt i vattnet.
2. Smula ner gorgonzolan i mindre bitar i en kastrull.
3. Häll över grädden och koka varsamt upp så osten löser sig i grädden. Smaka av med lite salt.
4. Häll av vattnet från gelantinbladen och smält bladen i en kastrull på svag värme. Häll sedan ner det i grädd- och ostblandningen.
5. Häll upp panna cottan i snapsglas, ställ kallt i kyl i minst 3h men gärna längre.
6. Vid servering: servera med en klick fikonmarmelad och en klyfta färskt fikon samt en liten bit av ett tunt och sprött kex.

Bilden nedan: Färskt fikon, fikonmarmelad, rosmarinblad och svartpeppar ger den där lilla extra touchen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar