söndag, januari 01, 2012

Nyår 2011 - Antipasti


Då var nyår redan passerad och 2012 är här...Det blev en trevlig kväll med 13 ätande gäster och nästan lika många barn....Och här kommer recepten på menyn som jag publicerade tidigare...Vi startade med en antipasti, lite smått och gott helt enkelt, tror att tonfisken blev mest uppskattad...
Vintips: Rotati, Rose, nr 7701, år 2007, 99kr, Italien, Trentino-Alto Adige

Parmarulle med Genovesefärskost, ca 4-6 port:
6st Skivor Parmaskinka
100g Philadelfiaost
10st Basilikablad
4msk Pesto
1msk Olivolja
1 Knivsudd Chilipulver
Havssalt- & svartpeppar från kvarn
6msk Pinjenötter

Såhär kan man göra:
1. Mixa ihop färskosten med basilikablad, pesto, olivolja, chilipulver. Smaka av med havssalt och svartpeppar från kvarn.
2. Bred ut plastfilm över tex en skärbräda, (ca 10cm mån åt alla håll när du lägger ut skinkskivorna).
Lägg sedan ut skinkskivorna omlott på plastfilmen, bred sedan ut krämen från botten till toppen men lämna ca 1cm mån på toppen.
3. Rulla ihop parmarullen som en rulltårta, tryck ner filmen ordentligt så rullen blir kompakt. Tvinna den sedan på sidorna åt motsatt håll så rullen blir jämn i storlek.
4. Lägg in rullen i frysen över natten så den stelnar helt, ta ut ca 30min innan servering och skär i lagom skivor.
5. Vid servering: lägg ut ca 2st skivor på tallriken och garnera med rostade pinjenötter och ett basilikablad, drag över något varv med svartpepparkvarnen.

Crostini med tapenade, ca 4-6port:
1st baguette
2msk Olivolja
1st Vitlöksklyfta
Havssalt
Tapenade:
Ca 3dl urkärnade Kalamataoliver
6st Sardellfilér
2st Vitlöksklyftor
3-4msk Olivolja
En näve bladpersilja
1krm Chilipulver
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Skär baguetten i sneda skivor ca 1cm tjocka. Pensla med vitlöksolja och grilla till fin färg i en grillpanna, strö över havssalt. Låt stå framme i rumstemperatur på tex ett galler över natten så de blir sega. Ev. kan du förvara dem i en plastpåse från dag 2 morgon till kväll om du vill ha lite mjukare form på brödet.
2. Tapenaden: Mixa alla ingredienser i en mixer och låt stå och mogna över natten.
3 Vid servering: lägg ut en skiva bröd på tallriken och forma ett ägg av tapenaden med hjälp av en sked, garnera med en bladpersiljekvist.

Buffelmozzarella med semitorkad tomat, ca 4-6port:
1st Mozzarellaost
6st Cocktailtomater med kvist
1msk Olivolja
Balsamicosirap
Svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Tvätta tomaterna och skär ett kryss-snitt i botten på dem. Pensla med olivolja och torka i ugn ca 100g i 2-3h. Tag sedan ut dem och håll kylt.
2. Vid servering: skiva mozzarellan och placera ut på tallriken, rippla över lite balsamicosirap och placera tomaten ovanpå, drag över ett varv med svartpepparkvarnen.

Grillad tonfisk med sardellkräm och kapris, ca 4-6port:
150g Tonfisk
1msk Olivolja
Havssalt och svartpeppar från kvarn:
Sardellkräm:
1st Äggula
1msk Vittvinsvinäger
1st Vitlöksklyfta, pressad
20st Basilikablad
1,5dl Rapsolja
1st Knivsudd chilipulver
Havssalt- & svartpeppar från kvarn
6st Sardellfiler
6st kaprisbär eller ca 12st vanliga kaprisar...

Såhär kan man göra:
1. Börja med sardellkrämen (eller rättare sagt aioli med sardelltopping)
Vispa äggulan med vittvinsvinägerna och vitlöken, blanda i mortlade eller mixade basilikablad, droppa sedan i oljan försiktigt och vispa ordentligt till majon är fast. Smaka av med havssalt och svartpeppar.
2. Pensla tonfisken med olivolja och grilla den mycket lätt i en grillpana, ca 1,5min på varje sida, så att fisken har en rå kärna.
3. Vid servering: lägg upp en skuren portionsbit tonfisk, (ca 2,5x2,5xm stor kub), klicka över lite majo och garnera med sardell och kapris.

Bilden nedan, lite mer i närbild...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar