söndag, januari 29, 2012

Tomat- & olivbrödbröd bakat med durumvete

Idag blev det lite brödbak på förmiddagen. Ett lättbakat bröd som passar perfekt till en god soppa eller kanske bara med lite färskost och några goda oliver till. Brödet behöver bara jäsa en gång, efter att man kavlat ut och format det. Brödet blir väldigt luftigt och riktigt knaprigt på ytan. Vill man få det extra knaprigt så släng in lite vatten i ugnen när du sätter in brödet i ugnen och låt det svalna utan bakduk.

Ingredienser till 2st bröd:
50g Färskjäst
5dl vatten, fingervarmt
ca 325g (ca 5dl) Durumvetemjöl
ca 450g (7,5dl) Vetemjöl special
ca 1,5dl Soltorkade tomater
ca 1dl Kalamataoliver
2msk Olivolja +1msk till pensling av brödet
1msk Basilika
1msk Oregano
1tsk Salt, "vanligt koksalt"
1-2tsk Havssalt med chilismak

Såhär kan man göra:
1. Värm vattnet till 37g, fingervamt.
2. Smula ner jästen i en degbunke, (använd med fördel en bakmaskin), häll över hälften av vattnet, lös upp jästen, tillsätt sedan det resterade vattnet.
3. Blanda vetemjöl special och durumvetemjöl, häll ner allt i degbunken men spar ca 1 dl.
4. Blanda ca 6min om du använder en bakmaskin eller dubbla tiden för hand.
5. Vänd ner oljan, tomaterna, oliverna, kryddorna och saltet, blanda runt.
6. Tillsätt vid behov ca 0,5dl mjöl, spar resten till utbakningen. Degen ska vara lite lös men ändå hålla ihop...
7. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
8. Strö ut lite mjöl på ett bakbord...eller där du bakar...
9. Dela degen i två bitar. Kavla sedan ut dem till 20x30cm.
10. Rulla sedan ihop dem som en rulltårta.
11. Pensla brödet med olivolja och strö sedan över lite chilisalt.
12. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45-60min.
13. Grädda brödet i mitten på ugnen i ca 20-22min eller tills det fått fin färg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar