tisdag, juni 01, 2010

Ugnsbakad och gravad lax med vittvinsstuvad dillpotatis

Dillstuvad potatis tycker jag hör sommaren till! Vill man få en lite exlusivare känsla kan man vittvinsstuva det hela, då får man liksom 2 in 1! Potatis och sås...det är också gott med en bit matig ugnsbakad lax tillsammans med den gravade som är salt. En rätt som passar till en varm sommardag på terassen! Och än godare med ett glas vitt till om man så önskar!

Ingredienser till 4 personer:
4st Laxfiébitar, ca 125g var
2msk Smör
8st Skivor gravad lax
8st Medelstora potatisar
2dl Vitt vin
3dl Gräddmjölk (hälften mjölk, hälften grädde)
3msk Fiskfond flytande
4msk Dill, finskuren
Havssalt & vitpeppar från kvarn
Maizena majsmjöl utrört i lite vatten
4st Citronklyftor

Såhär kan man göra:
1. Lägg laxfilérna i en smord ugnsform, krydda med salt och baka av i ugnen ca 150g i ca 12-14min eller till laxen är klar.
2. Skala, tärna och koka potatisarna. Häll av vattnet och låt de ånga av.
3. Koka upp det vita vinet och reducera till 2/3 delar. Tillsätt gräddmjölken och fiskfonden, låt koka upp.
4. Red av såsen med lite maizena utrört i lite kallt vatten, salta och peppra. Tillsätt potatisen och dillen.
5. Servera den vittvinsstuvade potatisen med den ugnsbakade laxen och någon skiva gravad lax. Garnera med lite citronklyftor och drag gärna några varv med svartpepparkvarnen över laxen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar