Ingredienser till 2personer + en liten matlåda:
200g Laxfilé, skuren i 2cm stora bitar
3dl Räkor, skalade (hade frysta färdigskalade)
100g Haricotes vertes, ca 2 små nävar
Såsen:
Räkskalen från 500g frysta räkor
4msk Rapsolja
0,5dl Rotselleri, tärnad fint
0,5dl Morot, tärnad fint
1/2st Gul lök, finhackad
1tsk Timjan
3msk Tomatpuré
2dl Vitt vin
5dl Pelegrinovatten!!! Men det går minst lika bra med vanligt kranvatten...
3dl Grädde
2msk Hummerfond, koncentrerad flytande
ca 4msk Maizena majsmjöl
Kvarnsalt
Färsk dill
Gott till:
Grekiskt lantbröd att doppa såsen i...eller kanske lite ris eller varför inte en god potatispuré.
Såhär kan man göra:
1. Börja med såsen: Fräs räkskalen och grönsakerna i oljan, tillsätt timjan och tomatpuré.
Slå på dwt vita vinet, låt koka upp i någon minut, slå därefter på vattnet och hummerfonden. Låt koka ihop till 2/3-delar återstår.
2. Sila av fonden i en finmaskig sil.
3. Vispa ner maizena majsmjöl i grädden, slå grädden i fonden.
Låt koka upp under omrörning till en simmig konsistens. Kolla med baksidan av en sked som skall täckas helt av såsen.
4. Smaka av med lite kvarnsalt och ev. lite citronsaft.
5. Vrid ner plattan så att såsen inte kokar utan bara småsjuder, lägg ner laxen, räkorna och haricotes vertes. Låt allt bli varmt och klar under lock i ca 10min. Kolla så laxen är genomkokt.
6. Garnera med lite färsk dill och doppa lite lantbröd i den gpda och mustiga såsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar