Ingredienser till 4 personer:
ca 1,3kg Fransyska
3msk Smör, osaltat
5dl Kalvfond + påfyllning...
1dl Morotstärningar
1dl Rotselleritärningar
1dl Gul lök i grova tärningar
2msk Tomatpuré
3dl Grädde
1/2st burk Grebbestads anjovisfile + 3msk spad (visst finns det flera sorter men y.g.w.y.p)
2st Lagerblad
4msk Svartvinbärsgelé
5st Vitpepparkorn
5st Kryddpepparkorn
Gott till:
Svartvinbärsgelé
Pressgurka
Såhär kan man göra:
1. Bind upp fransyskan (ja steken alltså), med lite bindgarn. Bryn den i smöret, gärna i en gjutjärnsgryta, tillsätt sedan grönsakerna och tomatpurén. Låt även grönsakerna få lite färg.
2. Häll över kalvfonden, tillsätt lagerbladen och pepparkornen.
3. Låt steken småputtra med locket på i ca 1,5-2tim.
4. Lyft ur steken ur grytan, svep in i folie och låt den vila medan såsen görs klar.
5. Tillsätt grädden, anjovisen och gelén. Koka ihop till simmig konsistens, ca 20min, ev. reder du av såsen vid behov. Sila såsen så den blir slät. Blanka ev. av den med 1msk smör.
6. Koka färskpotatisen under tiden du gör såsen.
7. Skiva upp steken och servera den med varm sås och potatis. Gott till är lite extra gelé och pressgurka. (Det finns recept på det här i bloggen sen tidigare, använd gärna sökfunktionen på sidan).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar