onsdag, juni 23, 2010

Stekt kolja med lättstuvad fänkål & äpple med citrussmak


En lätt syrlig stuvning med fänkål och äpple var riktigt gott till en bit smörstekt koljafilé. Lite salt stenbitsrom förhöjer det hela...En riktig mild och syrlig sommarrätt med nykokt färskpotatis! Bara att prova själv!

Ingredienser till 3 personer:
400g Koljafilé
1dl Vetemjöl
4msk Smör, osaltat
Salt & vitpeppar från kvarn

Stuvningen:
3msk Smör, osaltat
1st Fänkål, skuren i mindre bitar, rotstocken borttagen
2st Äpplen, skureni tärningar
1st Gul lök, finhackad
2dl Grädde
2msk Fiskfond
½st Citron, saften av
Salt & vitpeppar från kvarn

Gott till:
Färskpotatis
Dill
6msk Stenitsrom

Såhär kan man göra:
1. Fräs fänkålen, löken i smöret, tillsätt sedan äpplebitarna den sista minuten.
2. Häll på grädden och fiskfonden, salt aoch peppra.
3. Låt det sjuda ihop till en simmig konsistens, vid behov red ev. med lite maizena.
4. Häll i citronsaften, lite i taget till önskad syrlighet.
5. Panera koljan i vetemjöl, stek på medelvärme i en stekpanna med smöret. Salta och peppra.
6. Servera den syrliga stuvningen med koljan och lite stenbitsrom, garnera gärna med en dillvipa och servera en liten citronklyfta till...färskpotatis är gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar