måndag, juni 21, 2010

Bräckt falukorv med Brännvinsostgratinerade blomkålsbuketter och grovkornig senap

Sprang över ett fint blomkålshuvud häromdagen och det kan man gärna gratinera med en klassisk ostsås, till dagen smaksatt med en riktigt god Brännvinsost. Servera med lite bräckt falukorv eller kanske lite skinka. Vill du ha gratängen som ett vegetariskt alternativ så kan man ju alltid förstärka med lite potatis och en sallad till...
Självklart så serverar du med en hemlagad senap till!
Receptet hittar du den några dagar tillbaka...

Ingredienser till 4 personer:
600g Falukorv, skuren i skivor
1st Blomkålshuvud, medelstort
40g Smör, osaltat
3-4msk Vetemjöl
4dl Gammaldags mjölk
1dl Blomkålsspad
1dl Riven Brännvinsost
Salt och vitpeppar från kvarn

Gott till:
Grovmalen senap, se tidigare recept från veckan
Kvisttomat

Såhär kan man göra:
1. Smält smöret och vispa ner vetemjölet i en kastrull, rör det slätt. Tillsätt mjölken och låt såsen småsjuda sig tjock under omrörning.
2. Ansa blomkålen till buketter och koka i lättsaltat vatten tills de mjuknar. Häll av och kyl blomkålen men spara 1dl av blomkålsspadet som du rör ner i såsen.
3. Smaka av såsen med salt & peppar, ta den från plattan och rör ner osten.
4. Lägg blomkålen i en ugnssäker form, slö över ostsåsen, gratinera i 200g tills den får en fin gyllene färg, vilket tar ca 15min.
5. Bräck falukorven i en stekpanna.
6. Servera falukorven med den brännvinsgratinerade blomkålen. Servera gärna med en hemlagad senap och någon grönsak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar