söndag, februari 08, 2009

Japanska Sushi & Kinesiska Potstickers Dumpling

En trevlig lördagskväll med hemlagad Sushi och lite Dumplings, kanske lite Cross over tema men otroligt goda smaker och fräscht så det förslår...och det är enklare än du tror! För att lyckas med din sushi är det extra viktigt att välja perfekta råvaror och tänka på att jobba enligt ingenjörsmässig lean-production, att laga mat med tre ingenjörer sätter sina spår! Det lönar sig att investera i en bambumatta för att rulla Sushin enkelt...och hemligheten med att riva perfekt ingefära ligger i rivjärnet Microplane, är du i The Big apple så köp ett (detta är inte reklam, vi köpte ett själva...) ett fantastiskt köksredskap som skiljer sig från mängden... Vill du prova att drick ett glas vin till Sushin så prova en Gewurztraminer från Alsace i Frankrike, passar perfek...genom att möta sött mot sött och kryddigt mot kryddigt!


Du kan fylla dina rullar med i stort sett vad du vill, vi använde lax, gurka, morötter och mogen avacado.



Forma inte dina riskuddar för stora, då blir de svåra att äta och att lyfta med dina pinnar...men annars kan du göra som jag och fuska genom att "spetta" sushin...funkar alltid!

Att skriva ett recept på sushi är kanske lite pedagogiskt svårt utan att visa steg för steg bilder men till 4personer använde vi:

Ingredienser:
500g Sushiris
8dl vatten
4msk Risvinäger
4msk Strösocker
200g Fryst norsk lax
1st Gurka
1st Morot
2st Avacado
1tub Wasabi...använd inte allt!
1förp Noriblad
Kinesisk och japansk soja


Såhär kan du göra:
1. Skölj riset väl och koka det försiktigt med vätskan.
2. Blanda risvinägern och socker, värm tills sockret löses upp i en kastrull, smaksätt det kokta riset.
3. Kyl riset snabbt.
4. Skär ingredienserna till fyllnigen.
5. Forma små riskuddar, smeta på lite wasabi och toppa med din fyllning.
6. Rullarna gör du med hjälp av bambumatta täck med noriblad eller plastfilm, tryck ut riset på mattan, lägg på fyllningen till 1/3-del, rulla ihop som en rulltårta...

Tips: tänk på hygienen, använd gärna plasthansdskar när du gör din Sushi och ät upp dem på en gång...spar inget till imorgon!

Vi lagade två sorters dumpling, här i formen som en priog, de blir lite matigare och dessutom så blir de stekta på två sidor innan man ångkkoker dem.
Vill du imponera på grannarna så formar du dumplingen till små söta knyten!

Ingredienser:
1pkt Dimsumplattor (att fylla smeten med)
200g Fläskfärs
200g Kinesiska räkor
1st Ekologiskt ägg
1 tsk Salt
2msk Rapsolja
1msk Kinesisk soja
½dl Finhackad koriander
½dl Finstrimlad vårlök
2msk Färskriven ingefära
1dl Vatten eller kycklingbuljong att koka dumplingen i.


Såhär kan du göra:
1. Vispa ägg och salt.
2. Blanda i och ihop alla övriga ingredienser.
3. Använd en brödpensel och blöt kanten (1cm in) på varje dumplingplatta.
4. Fyll med ca 1msk färs, vik ihop din dumpling som en pirog eller knyte.
5. Stek dumplingen på medelstart värme i lite rapsolja, var försiktig och slå på ca 1dl vätska och ångkok under lock tills de blir klara, ca 3-5min.
En god dippsås gör du enkelt till dina dumplings, blanda:
4 msk Kinesisk soja
1msk Sesamolja
2msk Risvinäger
1msk Finriven ingefära
1msk Finskuren koriander
2st Dinstrimlade vårlökar
1msk Sambal oelek

Mums, lycka till :)

1 kommentar:

  1. Var och dumplade i helgen. Fantastiskt gott. Däremot hade vi behövt manfred när vi skulle göra rösti....

    SvaraRadera