söndag, februari 22, 2009

Renskavgryta med enbär, trattkantareller, färska lingon & saltgurka

När snön yr ute passar en Norrländsk delikatess perfekt. Måhända kanske inte "riktiga" norrläningar tycker renskav är en delikatess men för oss insjöbor är det riktigt spännande.
Passa på och ta en titt i fysen och ta fram höstens skörd av trattkantareller, eller om du mer tur lite av det gyllene guldet! Att toppa med lite "färsk" frysta lingon tillför en trevlig syra i balans till den krämiga grytan. Servera gärna med lite saltgurka till...Då har du en kryddig gryta med syrliga lingon och salt gurka...perfekt i kombination. Idag längtar jag efter en enkel fisksoppa med smak av saffran, fänkål och apelsin...måhända kan ett recept komma lite senare!

Ingredienser till 2 personer:
200-250g Renskav
1msk Smör
1st Gul lök. finhackad (vill du lyxa till det använd en schalottenlök, ger mildare smak)
½st Morot, Finhackad
2dl Trattkantareller eller annan svamp
2dl Mörk fond
1dl Grädde, 40%
5st Enbär
1 msk Röd vinbärsgele
1msk Finhackad persilja
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan du göra:
1. Stek svampen i smör och lite lök, krydda med salt & peppar.
2. Lyft upp svampen, torka rent pannan och tillsätt smör och renskav, fräs runt och tillsätt rotfrukterna och svampen.
3. Tillsätt fonden, grädden och enbären. Låt koka ihop till 2/3-delar.
4. Smaksätt med vinbärsgele och salt & peppar, blanka av med smör.
5. Plocka gärna upp enbären för de är inte en höjdare att bita sönder, garnera med finhackad persilja och färska lingon.
6. Servera med lite pressad potatis, gele och saltgurka.

Tips:
Vill du göra grytan lite modernare och låta viltsmaken främträda än mer utesluter du grädden och tillför lika mängd mer fond, rör ev. lite maizenaredning. Blanka av skaven med en extra klick smör...till denna variant kan du prova att göra en gott och lyxigt potatismos där du tex blandar ner lite Västerbottenost...
En annan variant är att smaksätta den klassika renskavspannan med lite messmör...ger en spännande norrlänska ton och vill du prova något riktigt coolt så smaksätter du grytan med 1-2msk Whiskey av enklare sort...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar