Ikväll behövde vi något lent för halsen men kryddigt för gommen! En potatis- & löksoppa smaksatt med Tabasco och timjansdoftande purjolök i kombination med några goda charkuterier och surdegsbakat bröd livar upp den värsta förkylning...doppa gärna lite bröd till soppan i en god jungfruolivolja och en vällagrad balsamicovinäger.
Ingredienser för 2 personer:
5st medelstora mjöliga potatisar, skalade och tärnade
50g Rotselleri, skalad och tärnad
1 Gul lök, finhackad
1msk Olivolja
7dl Grönsaksbuljong
1dl Lätt Cremé Fraiche
Några droppar Tabasco efter smak
Salt & vitpeppar från kvarn
10cm Purjolök + 1st gul lök, strimlad
1tsk timjan
2msk Finhackad persilja
Balsamicosirap
Lite goda italienska charkuterier
Surdegsbröd av baguettetyp
Lite god jungfruolivolja
Såhär kan du göra:
1. Fräs löken, rotsellerin och potatisen.
2. Tillsätt grönsaksbuljongen och koka i ca 20-25min.
3. Mixa soppan slät.
4. Tillsätt 1 dl Creme fraiche och smaka av med salt & peppar.
5. Om du tycker att soppan blev lite för tjock så kan du alltid späda med lite mer buljong....(eller lite vitt vin).
6. Mjukgör prujolöken och den gula löken i lite olja på svag värme, tillsätt timjanen & persiljan.
7. Värm två djupa tallrikar i ugnen till 50g.
8. Servera soppan i varma tallrikar med den timjanslungade löken, lite skivade charkuterier och gott bröd.
Ett glas Alsace Riesling passar gott till om du vill bjuda på ett glas vitt.
Och efter denna måltid så är magen len och förkylningen klen :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar