tisdag, februari 17, 2009

Inlagd stekt strömming med lagrad hårdost och rostat knäckebröd

Idag hade jag betalat dyrt för en färsk knippe friodlad dill. Denna fantastiska krydda som påminner om sommaren och svenska smaker. Dill har varit en "innekrydda" under flera år för dess unika smak av fräscht och kryddig klorofyll! Strömming är en fantastisk fisk som egentligen klassas som sill men som efter ett kungligt påbud från 1500-talet i en linje öster om Kalmar mot Polen ska kallas för strömming...vidare får strömmingen mindre antal ryggkotor och blir därmed lite mindre. Och dill och strömming är en fantastisk kombination, idag blir det inlagd ströming med vällagrad hårdost och rostat knäckebröd, glöm inte lite god gräddfil till.

Inlagd strömming, ingredienser, 2-4 personer:
500g Strömming, rensad
Smör att steka i
2dl Ströbröd
3dl Vatten
2dl Socker
1,5dl Inläggningsättika
1st Rödlök, finskuren i strimlor
1st Gul lök, finskuren i strimlor
1st Morot, finskuren i strimlor
1/2dl Dill, finskuren
2st Lagerblad
5st Nejlikor
5st Vitpepparkorn

Gör såhär:
1. Blanda vatten, socker och ättika med kryddorn, spar dillen dock.
2. Koka upp lagen så att sockret löser sig, låt svalna.
3. Rensa strömmingsfilerna och klipp bort fenorna.
4. Vänd strömmingsfilerna (eller lägg två filer på varandra till en flunda) i ströbrödet.
5. Stek strömmingen i smör på medelvärme i en stekpanna.
6. Skala och skiv löken och moroten.
7. Varva i en bunke de stekta strömmingsfilerna med löken, moroten och dillen.
8. Häll på den kalla lagen och låt stå täckt i kylen över natten.
9. Dag 2 serverar du den nu inlagda strömmingen med lite kokt potatis, kokt ägg och gräddfil. Lite god vällagrad hårdost och ett rostat knäckebröd är gott till.

1 kommentar: