torsdag, februari 19, 2009

Ugnsbakad citronlax med tapenadebakad tomat, avacado med kräftstjärtar och tzatziki

Ikväll blev det en mix med Norsk lax som huvudingrediens med både italienska och grekiska toner. Kanske kunde vi inte till 100% bestämma oss så varför inte göra en liten mixtallrik...Men smakerna hänger ihop och laxen blir en brygga till tillbehören. Du kan ju enkelt själv utesluta något om du vill...den ugnsbakade tomaten fungerar nästan som en"potatis".

Ingredienser, 2 personer:
240g Lax á 120g styck
100g Kräftstjärtar
1 Avacado, mogen
½dl Tapenade, ikväll färdigköpt!
2dl Grekisk yoghurt
2st Vilköksklyftor
1msk Olivolja
1tsk Rödvinsvinäger
1dl Grovriven och avrunnen gurka
Salt & Peppar från kvarn
Citronpeppar
1st Citron
Salladsmix

Såhär kan du göra, tillagningstid ca 25min:
1. Börja med laxen, placera den i en ugnsform, krydda den med salt från kvarn och lite citronpeppar, pressa över rikligt med citron. Grädda sedan laxen i 150g ugn i ca 10-12min tills den blir 58g i kärntemperatur, använd gärna en stektermometer.
2. Dela en tomat på mitten och lägg på lite tapenade, grilla den samtidigt som laxen, när du tar ut laxen så vrid upp värmen till 225g och grilla tomaten någon minut så att den får färg.
3. Under tiden: riv gurkan på ett rivjärn, pressa ur vätskan. Blanda med yoghurten, vitlöken, oljan, vinägern, smaka av...
4. Dela och skala avacadon, vänd runt kräftstjärtarna i lite citronsaft och salt och lägg i avacadon.
5. Arrangera allt på en tallrik, laxen, tomaten, tzatzikin, avacadon med kräftstjärtarna och lite mixsallad.
7. Njut av jobbet, perfekt efter en lång dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar