lördag, februari 14, 2009

Tigerräkor med chili, aioli, citron och french fries

Alla hjätans dag är perfekt att fira med lite heta skaldjur. Från början var jag helt inställd på lite vittvins kokta blåmusslor men det visade sig svårfunnet såhär lite "på landet". Men med lite flexibilitet så blev det underbart saftiga och heta tigerräkor med vitlök och chili. Serverade med en solgul aioli, mycket citron och ett gott bröd därtill...om vad förgyller allt bättre än lite Champagne... :)

Ingredienser till 2 personer:
12st tigerräkor, försök att hitta ekologiska
100g Smör
2st Vitlöksklyftor
1krm Chilipeppar
½st Färsk röd chili, finhackad och med urtagna kärnor
½st Citron i klyftor
Grovsalt

Aioli:
2st Äggulor, ekologiska
2st Vitlöksklyftor
2msk Vittvinsvinäger
2dl Rapsolja (du kan byta ut lite mot olivolja om du vill ha en pepprigare smak)
Några stänk Tabasco efter smak
Salt & peppar från kvarn

French fries:
6st Medelstora potatisat
Lite olja
Havssalt

Såhär kan du göra:
1. Börja med potatisen, skala, klyfta och pensla med lite olja och salt. Tillaga i ugn på ca 200g i ca 25-30min.
2. Blanda smöret och vitlöken med chilin, bred kryddsmöret på tigerräkorna.
3. Strö ut grovsalt i en ugnsform så att saltet täcker botten. Placera ut tigerräkorna och grilla dem i ugnen i ca 12min, koordinera och ställ in räkorna när det återstår samma tid för potatisen.
4. Ailon kan du med fördel göra dagen före, den blir bara godare om den får stå och mogna i kylen...använd en bunke och en elvisp, alternativt kör du aiolin i en mixer.
Börja med att vispa äggulorna med vinägern, tillsätt oljan droppvis tills du får en fast emulsion.
Smaksätt med vitlöken, tabscon och krydda med salt & peppar.
5. Lägg upp allt samtidigt och servera gärna med en fräsch sallad och rikligt med citron.

Servera gärna med lite bröd till och kanske lite frukt efteråt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar