söndag, februari 01, 2009

Biff Bourguignonne med potatispuré, syltlök och cornichons

En klassisk Biff Bourguignonne som riktigt smälter på tungan är perfekt Söndagsmat som nästan sköter sig själv. Ha ro i kroppen och gör grytan i en rejäl gjutjärnsgryta som sakta får puttra i 4 timmar på spisen så väntar en otrolig belöning kring middagsbordet. Ett tips är att dubblera receptet och göra dubbel så stor sats medan du håller på så kan du alltid bjuda än mer gäster till bords eller få några matlådor som imponerar på kollegorna kring lunchbordet...jag lovar doften är förförisk...

Tillagningstid 1dygn + 4tim koktid

Ingredienser 6 portioner:
Marinad: (Dag 1)
800g Märgpipa eller ytterlår av nöt.
2dl Rött franskt lantvin
2 msk Olivolja
2st Vitlöksklyftor, skivat fint
1tsk Timjan

Till grytan: (Dag 2)
150g Rökt sidfläsk, finstrimlat
7,5dl Mörk kalvbuljong
5dl Rött franskt lantvin
1dl Glögg (Tillför mycket kryddighet och lite sötma)
½dl Balsamvinäger (Koncentrerad smak på flaska...gärna lite ekat)
2st Lagerblad
1msk Timjan
1msk Maizena majsmjöl
½st Citron i små bitar
En rejäl näve med persilja, ca ½dl finhackad

Grönsaksgarnityr till grytan:
1msk Olivolja
15-20st Champinjoner, (gärna skogschampinjiner vilket ger mer smak)
2st Vitlöksklyftor, mortlat fint
2st Morötter, fint skivkade
20st Små steklökar, gärna röda
100g Rotselleri, fint strimlat

Gott till:
Tomatsallad
Cornichons
Syltlök

Potatismos:
10st Potatisar, medelstora, av mjölig sort
2-3dl Mjölk, 3%
100-150g Smör
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan du göra:
Dag 1:
Marinera grytbitarna minst i 12h, gärna över natten eller längre.
Enklast blandar du allt i en plastpåse och knyter till ordentligt, lägg plastpåsen i en till plast påse så är du dubbelförsäkrad...förvara i kyl.

Dag 2:
1. Börja med att steka det finstrimlade sidfläsket (ev. i lite olja om det bränner i grytan)
2. Häll av marinaden från köttbitarna, tillsätt de, i grytan.
3. När grytbitarna tagit fin färg tillsätter du rödvinet, låt reducera ca 1/3-del.
4. Nu tillsätter du resten av ingredienserna till långkoket förutom maizenan.
5. Låt grytan puttra med locket på svag värme, puttande, i minst 3h men gärna 4h. Kötten
skall vara så mört, men inte sönderkokt, så att man kan pressa sönder bitarna med en gaffel.
6. Red av grytan om du behöver det...en god fond reder sig som bekant själv!
7. Grönsaksgarnityret gör du i en separat sauteuse, fräs vitlöken i olivoljan och tillsätt champinjonerna, låt ta färg. Sedan tillsätter du löken och resterna ingredienser, låt svettas klart på svag värme.
8. Precis innan servering så tillsätter du grönsaksgarnityret i grytan.
9. Skiva ner lite citronskivor i grytan och klipp rikligt med persilja över.
10. Njut anrättningen med en len potatispuré (se tidigare recept för tillagningsanvisningar) och en fräsch tomatsallad. Gott till är även lite cornichons och syltlök.
Tips: En enkel tomatsallad gör du snabbt av lite tomat och rödlök, glöm inte några varv med salt & pepparkvarnen, lite Extra virgine olive oil och några skvättar champagnevinäger!


2 kommentarer:

  1. Hallå Manfred. Fransk kalops i all ära! Ser framemot dumplingar på lördag? Kanske nått att skriva om? //Erik

    SvaraRadera
  2. Hej Erik!
    Självklart kommer dumplingen med....
    Vi ses på lördag...Men prova detta recept en "vardagskväll" först :)

    //Manfred

    SvaraRadera