måndag, januari 03, 2011

Laxtartar med Kungslaxrom, smetana och rödlök

Och här är recept nr 2 från nyår vilket är en enkel men ack så god laxtartar. Dessutom så blev det lite tartar över till nyårsdagen så då blev det en halstrad variant, recept på det kommer...Tartaren gör du på lax som varit fryst i minst 2 dygn eftersom du äter den rå. Vill man kan man även göra tartaren på gravad lax, gott till är lite smetana, lök och citron. Hittade ett färdigt sesambröd till som gav det hela en liten asiatisk vink...

Ingredienser till 10 portioner:
Tartar:
1kg Laxfile, renskuren och fryst i minst 2 dygn
1msk Salt
1msk Socker
1dl Kungslaxrom...eller mer om du har råd!
3st Lime, saften av
2msk Gräslök
Vitpeppar från kvarn
(Vill du ha en liten asiatisk ton på det hela så kan du ha i lite färsk koriander, sambal oelek, fisksås och lite soja)

Gott till:
3dl Smetana
1dl Hackad rödlök
0,5dl Hackad gräslök
10st Citronklyftor

Såhär kan man göra:
1. Skär den tinade laxen i mindre små kuber, ca 3x3mm. Blanda med alla övriga ingredienser till tartaren, låt stå och mogna i kylen i ca 1h innan servering.
2. Hacka rödlöken och gräslöken som är tillbehör.
3. Forma ett ägg av tartarblandningen och garnera med tillbehören rödlök, gräslök, smetana, citron och ev. lite extra Kungslaxrom. Drag några varv med salt- & pepparkvarnen över. Ev. kan du servera något gott bröd till...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar