fredag, januari 07, 2011

Helstekt oxfilé med gorgonzolarisotto, grillad sparris och rödbetssås

Oxfile är kanske så klassiskt det kan bli på nyår, men det kan ju vara lite kult med det med!
När man lagar mat till många kan man göra det lätt för sig och laga så många komponenter som möjligt som funkar att laga dagen innan och bara värma på vid själva serveringen. Måhända att italienare tycker att risotto ska lagas sekunden innan servering...Men denna rätts kombination av smaker var lite kul, krämig risotta med kraftig gorgonzola fångades upp av lite söta rödbetor i såsen och på toppen ligger balsamicosteka späda sparrisar, allt toppat med lite klorofyllaktig basilikaolja.

Ingredienser till 10 personer:
3kg Oxfile, smör och olivolja till bryning + salt- och svartpeppar från kvarn, 4st vitlöksklyftor, pressade
Risotto:
5dl Risottoris
4msk Smör
2st Gula lökar, finhackade
3dl Vitt vin
ca 8dl -10dl Kycklingfond
150g Gorgonzola
Salt- & vitpeppar från kvarn
Rödbetsås:
Finns redan på bloggen, används sökfunktionen för recept
Basilikasås:
1st Kruka basilika, bladen
1,5dl Gräsig och pepprig olivolja
Salt från kvarn
Stekt sparris:
4msk Smör, osaltat
ca 30st Sparrisstjälkar
3-4msk Balsamicovinäger
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Dag 1: Rödbetsås, se tidigare recept.
2. Dag 1: Baslikasås, mixa alla ingredienser till en slät sås, häll på flaska till dag 2.
3. Dag 1: Gorgonzolarisotto: Fräs löken i smöret, tillsätt riset, fräs runt, späd med vinet och därefter stegvis med kycklingfonden tills perfekt krämighet på risotton. Smaka av med gorgonzolan, salt - vitpeppar. Kyl risotton snabbt. Vid servering, häll lite kycklingfond i botten på en kastrull och värm på.
4. Dag 2: Bind upp oxfilen med bindgarn, krydda med salt- och svartpeppar samt pressad vitlök. Bryn i smör och olivolja i en stekpanna, lägg på ugnsplåt. Använd en stektermometer och stek till medium i 120g ugn till ca 56g kärntemperatur. Tag ut filerna och låt vila i ca 10min då temperaturen kommer gå upp ca 3-4g. Vid servering, skiva upp i cm stora skivor.
5. Medan oxfilen vilar så blancherar du sparrisen i 4-5min tills de är mjuka men knapriga, efterstek i smör, i tex en stekpanna,  och slå på balsamicovinäger och havssalt mot slutet.
6. Nu är det bara att servera allt på fat eller tallrik, se bilden...


1 kommentar:

  1. Tack för receptet. Tänkte göra oxfilén imorgon. Hur länge tror du att den behöver vara i ugnen? Tack på förhand och gott nytt år!

    SvaraRadera