lördag, januari 15, 2011

Färsfylld stillahavsflundratimbal med lättstuvad spenat

Här kommer ett recept på en färsfylld timbal som ugnsbakas i vattenbad, hur lätt som helst men ser ganska så avancerat ut! Man gör en laxfärs och klär små portionsformar med renskuren flundra. Gräddar av i ugn och serverar med lite lättstuvad späd bladspenat. En middag som man gärna njuter länge av...

Ingredienser till 4st personer:
6-8st små Flundrafiler, skurna på längden till 2st filer per file så att säga...
3-4msk Smör, osaltat
Laxfärs:
200g Laxfile
1st Äggula
2dl Grädde
1tsk Salt
Vitpeppar från kvarn
Några droppar tabasco
Lättstuvad spenat:
1st Gul lök
2msk Smör, osaltat
1dl Vitt vin
1dl Fiskfond
1dl Creme fraiche
1tsk Maizena
1st Påse späda spenatblad (eller liknande som finns att köpa)
Salt- & vitpeppar från kvarn
Gott till:
Pressad potatis
Citronklyftor

Såhär kan man göra:
1. Börja med laxfärsen: Skär rent laxen och mixa den i en matbredare, tillsätt saltet, kör tills det bildas en "boll" av laxen.
2. Tillsätt äggulan och mixa så det blandas, därefter tillsätter du grädden i en jämn stråle tills du får en fluffig färs. Smaka av med vitpeppar och några droppar Tabasco. Häll smeten i en spritspåse.
3. Smörj fyra ugnssäkra portionsformar med smör. Skär rent flundrafiléerna från ev blindsida. Dela filéerna på längden så du får två stycken av en. Klä formarnas sidor med filerna, köttsidan mot formens kant. Spritsa ut färsen i mitten av formarna så den fyller ut filéerna mot sidorna av formen. Se bilden nedan.
4. Ställ formarna i en större ugnssäker form med vatten. Grädda av i ugnen på ca 120g värme i ca 20min eller tills smeten stannar. Känn efter med en sticka. Tips, häll ut varmt vatten i formen så går allt snabbare och förvärm ugnen.
5. Såsen: Fräs löken i smöret, tillsätt det vita vinet och reducera ner 1/3-del. Tillsätt därefter fonden och grädden och reducera ytterligare med ca 1/3-del. Smaka av med salt- och vitpeppar från kvarn.
Vid behov, red av såsen med lite maizena utrört i lite kallt vatten.
6. Innan serveringen tillsätter du den späda spenaten.
7. Tag ut timbalerna ur ugnen och vänd dem upp och ner när du serverar så kommer den platta sidan av timbalen uppåt. Servera på en spegel av den lättstuvade spenaten.
8. Lite kokt pressad potatis och en citronklyfta är gott till...

Bilden nedan: Såhär såg timbalerna ut innan de åkte in i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar