onsdag, januari 12, 2011

Älgfärsbiff, mild grönpepparsås, sauterade sockerärtor och brysselkål

I helgen hade vi lite polare på middag så det bjöds på älgfärsbiffar med en mild grönpepparsås och lite sauterade sockerärtor, grönkål och squach. Och som krona på verket inlagd saltgurka och hemkokt svartvinbärsgelé. Hedlig svensk husmanskost är svårslaget när det är som bäst. Ska du servera mat till många så se till att tallrikarna är varma, det är liksom hela hemligheten anser jag. Är tallriken tillräckligt varm kan du hålla på och lägga upp maten i lugn och ro utan att den blir kall...Och jag har inte varit på en middag där inte någon gäst kommenterat att - Oj tallrikarna är varma, lyxigt...
Jag bryner alltid på mina biffar i gjutjärnspanna och eftersteker de i 150g, då blir de riktigt saftiga och en aning sufflerade, garanterat kanonresultat. Behöver du varmhålla biffarna medan tex såsen ska blir klar så lägg över folie och varmhåll på 60g.

Ingredienser för 6 personer:
800g Älgfärs
2st Ägg, ekologiska
4msk Potatismjöl
1dl Grädde
0,5dl Mörk öl
3msk Viltkrydda (finns färdiga mixer men annars mortlar du lite lagerblad, enbär, timjan)
1msk Timjan, mald
4msk Smör, osaltat
Salt- & vitpeppar från kvarn


Grönpepparsås:
4msk Smör, osaltat
1st Gul lök, finhackad
2msk Tomatpuré
2msk Dijonsenap
3-4msk Grönpeppar i lag (välj din önskade styrka genom mängden grönpeppar)
6dl Viltfond
3dl Grädde
3msk Cognac
Salt- & vitpeppar från kvarn
Ev. ca 3msk Maizena majsmjöl utrört i lite viltfond eller grädde

Gott till:
4msk Smör, osaltat
Brysselkål, ansad och delad på mitten
Sockerärtor, dra av den sega tråden
Squach, urkärnad och skuren i halvmånar
Havssalt
Kokt eller ugnsrostad potatis

Såhär kan man göra:
1. Biffarna: Blanda alla ingredienser till biffarna till en formbar smet, krydda ordentligt med salt- & peppar. Provstek gärna ett litet prov och smaka dig fram...Sen är det bara att bryna på biffarna i med smöret i en gjutjärnspanna, sen lyfter du över dem till en ugnsform och kör klart i 150g i ca 12-15min eller tills de är genomstekta.
2. Såsen: Fräs löken i smöret, tillsätt tomatpuren, dijonsenapen och grönpepparn. Svetta runt så smakerna blommar ut i köket! Tillsätt sedan viltfonden och låt reducera ner med 1/3-del, därefter är det dags för grädden och du reducerar nu ner den nya volymen med 1/3-del. Smaka av med cognacen och krydda med salt- och vitpeppar från kvarn. Vid behov reder du av såsen med lite majsmöl.
3. Grönsakerna: Som absolut sista moment så sjuder du brysselkålen i ca 10min och sockerärtorna i ca 1 min i kort buljong med rikligt med salt. Fräs sedan alla grönsaker i en wok eller vidbottnad kastrull, salta.
Och slutligen vill du ha potatis till...glöm inte att börja med det!!!
4. Nu är det bara att lägga upp allt på tallrikar och servera med saltgurka och vinbärsgelé. Ps:

Och nedan ser du hur en tallrik blev, dock utan saltgurka och svartvinbärsgele!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar