onsdag, januari 12, 2011

Mjölkchokladcreme med mörk rom och lingonsås

Jag har ju en förkärlek för mjölkchoklad av bättre kvalité och denna gång blev det till en liten dessertcreme smaksatt med mörk rom. Och den milda sötman bryts av den syrliga lingonsåsen och ett litet citronmelissblad. Fick några portioner över från helgen och faktum är att den smakade lite fylligare dag tre så den vinner på "lagerhållning". Perfekt att göra dagen innan du kanske ska bjuda på den med andra ord...Och kom ihåg att en middag som avslutas med choklad alltid blir till en positiv middag!!!

Ingredienser till ca 6-8 snapsglass portioner:
100g Mjölkchoklad, av bättre kvalite
0,5dl Grädde + 1dl Vispad grädde
1msk Florsocker
1st Äggula
1st Äggvita
2st Gelantinblad
3msk Mörk rom

Lingonsås:
1dl Lingon
1msk Florsocker
2msk Vatten
1msk Vodka

Garnering:
Citronmeliss
Florsocker

Såhär kan man göra:
1. Börja med att blötlägga gelantinbladen i vatten i ca 5-10min.
2. Vispa 1dl grädde och 1st äggvita i två separata bunkar.
3. I ett vattenbad smälter du chokladen tillsammans med 0,5dl grädde. Tag bunken med chokladsmet från vattenbadet, tillsätt sedan under varsam rörning florsockret och äggulan. 
4. Rör ner den mörka romen.
5. Häll av vattnet från gelatinbladen, lägg de i en kastrull och smält ner gelantinet. Rör sedan ner gelantinet i chokladsmeten.
6. Vänd försiktigt ner den vispade grädden och därefter den vispade äggvitan.
7. Häll upp i portionsformar och kyl i minst tre timmar.
8. Blanda lingon, vatten och florsocker i en kastrull, koka upp och låt sjuda ca 15min. Mixa allt med en mixerstav till en slät sås, sila vid behov men det gjorde inte jag. Låt såsen svalna och smaka av med en msk vodka för lite extra sting
9. Servera chokladcremen med lingonsåsen och garnera med lite citronmeliss och ev. lite pudrat florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar